Vier dagen per week is teveel

  • Berichtcategorie:Leven

Het was in de zomer van 2019 dat het begon met een experiment. Ik moest het terugzoeken in mijn oude dagboek. De vierdaagse werkweek. Ik herhaalde het in de zomer van 2020, en ben daarna nooit meer teruggegaan naar een vijfdaagse werkweek. Ook in mijn huidige baan heb ik het vanaf dag 1 aangehouden. Een vierdaagse werkweek met minimaal één thuiswerkdag (de woensdag), en op donderdagmiddag begint het weekend.

Het vraagt vasthoudendheid. Vrijwel iedere week is er wel iemand die vindt dat zijn of haar bijeenkomst zo belangrijk is dat ik er fysiek bij moet zijn. Toch blijkt altijd dat de organisatie gewoon overeind blijft staan als ik dat niet doe. Idem met bijeenkomsten op vrijdag. Ik ben er slechts bij zeer hoge uitzondering, en toch is de organisatie nog niet in elkaar gestort. Gelukkig ben ik lang niet de enige in onze organisatie die niet langer het traditionele vijf-dagen-in-de-week-ritme volgt, dat helpt.

En toen kwam Elders.

Met heel veel leuk werk in een tuin waar het goed toeven is. Waar ik de zorgen om de wereld en het verdriet om het verlies van Hondje even vergeet als ik met mijn vingers in de aarde wroet. Liefdevol mijn jonge plantjes verzorg. En samen met Vriendin centimeter voor centimeter de tuin en het huis (in deze prioriteitenvolgorde) omvorm naar ons eigen paradijs.

En steeds vaker denk ik: vier dagen per week betaald werk is teveel. Zeker in het tuinseizoen (en dat begint eind januari en eindigt in november, zeg ik op basis van N = 1). Liever zou ik meer tijd thuis en in de tuin besteden. En minder aan betaald werk buiten de deur.

Tegelijkertijd denk ik dat ik mijn huidige baan dan niet meer zou willen. Ik ben manager, en dus per definitie volkomen nutteloos en overbodig, maar mijn afdeling verdient meer aandacht dan ik in drie dagen kan geven. Het zou nog knellender worden met het vijfdaagse ritme van de organisatie. Nu kan ik me ook prima voorstellen dat ik een andere functie zoek, die makkelijker in minder tijd te plooien is. Maar nu nog niet. Ik heb nog een missie, een verbetertraject om af te ronden. Over een jaar of twee is dat anders. Denk ik.

Toch heb ik alvast een nieuw experiment bedacht. In juli en augustus draait onze organisatie sowieso op een lager pitje. Veel mensen met vakantie en zo. ‘Wij van financiën’ zijn dan wel bezig met de begroting van volgend jaar, maar om ons heen zijn veel mensen weg. Dat scheelt ook in overleggen. Dus ik heb voor deze zomermaanden een vrije dag per week ingepland. Zodat ik twee maanden kan proeven van het ritme drie-dagen-werken-en-vier-dagen-weekend.

En ja, mijn vierdaagse werkweek is ooit ook begonnen als zomer-experiment. Dus wie weet hoe dit afloopt?

Hoe ziet jouw week eruit?

Dit bericht heeft 20 reacties

  1. Micko

    Leuk om te lezen, hier 4 dagen werken en elk jaar koop ik wat uren zodat ik ongeveer 5 maanden 3 dagen werk. Ik vind het heerlijk, zoals jij ook deels zegt, er zijn andere dingen in het leven en het werk gaat ook wel zonder ons door. Vooral de overleggen, soms niet nuttevol (en soms wel). Hier ooit ook een slag gemaakt en de helft van de overleggen (frequentie) geschrapt en grotendeels (niet altijd) digitaal, gaat prima omdat je elkaar (tegenwoordig) ook digitaal kan benaderen (30 jaar geleden was dat anders).
    Overigens, minder werken doe ik ook omdat ik merk dat ik de ‘prikkels’ moeilijk verwerk (aard van het beestje) en daarbij een gezin heb met 3 jonge kinderen.
    En, in 3 dagen ‘kan’ je soms net zoveel doen als in vier als knelt het soms wel wat omdat je minder flexibel bent en minder opties hebt voor face to face contacten.
    Ik hoop dat ik net als jij me meer ga verdiepen in de natuur, dan geef ik meer invulling aan die vrije tijd die halverwege juni weer ingaat.

  2. Mw.P.

    Nuttevol! 😂😂
    Het tegenovergestelde van nutteloos: nuttevol. Geweldig 😂

    Maar ja, als elke huisarts, tandarts, chirurg, brandweerman enzovoorts echt nog minder wil gaan werken, dan wordt de werkende samenleving wel heel krap….we hebben natuurlijk ook werkenden nódig!
    Maar ik snap ook de hang naar rust, en het toe komen aan jezelf en eigen dingen.

  3. Theo

    Wat een mooie stap! Zo kun je proeven aan dat ritme en wie weet. Ik werk inmiddels al jaren vier dagen en denk ook wel eens ‘zou drie dagen niet fijner zijn?’. Nou ben ik nog niet zo heel lang terug gestart bij een nieuwe werkgever waar vier dagen al best bijzonder is, maar het sluimert in mijn achterhoofd om verder trendsettend te worden haha. Ik ben benieuwd naar hoe je het experiment ervaart.

  4. johmar

    Grappig om te lezen dat je zegt ,Ik ben manager, en dus per definitie volkomen nutteloos en overbodig, Ik ben werkzaam in de schoonmaak en in deze branche komen er steeds meer managers. Zo werk ik bij voor een schoonmaakbedrijf op een kantorenlocatie. Wij hebben als schoonmaaksters een meewerkend voorvrouw, een locatie manager en daarboven een regiomanager en alles wat daar nog boven zit aan management. Voorheen was het de locatiemanager die rechtstreeks contact had met de contactpersoon van de klant, tegenwoordig zit er tussen de locatiemanager nog een ander bedrijf die het contact met de klant regelen.Wij als schoonmaaksters werken al heel lang op deze locatie , we zijn maar met 4 collega´s en gewend om als er klachten of onverwachte dingen voorkomen dat rechtstreeks op te lossen zonder dat zoals nu zou moeten, eerst doorgeven aan meewerkend voorvrouw, die moet dat dan weer doorgeven een locatie manager die dan weer contact moet opnemen met tussenpersoon, die dan weer met haar leidinggevende en dan met de klant en dan weer vice versa. Toen wij nog zelf dingen regelden was dat meestal dezelfde dag nog opgelost nu duurt dat minimaal 1 dag, Een totale verspilling van tijd en geld. Op ons als schoonmaaksters word bezuinigd door dat we steeds meer moeten doen in minder tijd en met minder collega´s , maar een tussenpersoon en steeds meer managers mogen duizenden euro´s extra kosten.

  5. wt

    Mijn werkweek is al lang 4 daags. Bij mijn organisatie kan ik vrije dagen bijkopen uit het benefit budget. Als ik dit maximaal doe kom ik in de buurt van een 3 daagse werkweek.

    Je schrijft heel stellig dat dit niet kan, maar die argumenten golden ook tegen de 5 daagse en de 4 daagse werkweek. Waarom niet gewoon proberen?

  6. Juana Zanja

    Ik werk 4 dagen per week. Op dit moment vind ik dat nog prima. Ik denk dat het voor mij lastiger is om interessant werk te doen als ik maar 3 dagen werk. En financieel is 4 dagen werken toch aantrekkelijker. Ik verwacht dat ik het aantal uren wel ga afbouwen als ik ergens in de 50 ben. Goede vooruitzichten!

  7. Luxe of Zuinig

    Heerlijke gedachte toch. Je brengt daarmee je FI gedachte gewoon naar voren! Zeker doen, net als je 4 daagse werkweek. Ik wil ook nooit meer naar een 5daagse werkweek. Drie zou nog beter zijn, maar zoals je zelf ook aangeeft is ander werk daar geschikter voor. Desondanks ben ik bang dat je na het proeven van 3 dagen werken niets anders meer wilt 😉

    1. Meneer Elders

      Ik ben daar niet bang voor. Ik hoop en verwacht het.

  8. Marianne

    Ik denk dat dit experiment een voorspelbare uitkomst krijgt 😁 het tuintje roept!

  9. Geldsnor

    Ik begin op maandag rond 6:30, en werk dan tot ongeveer 17u. Op dinsdag begin ik ook om 6:30 (of eerder) en tot 16u uiterlijk. Op woensdag begin ik rond 8:30, tot 16. Op donderdag werk ik thuis van grofweg half negen tot 17/ 17:30.
    Op vrijdag van 6:30 ongeveer tot 17, soms 18 en bij uitzondering tot 19u.
    Gemiddeld zo’n 45 uur per week, maar ook ik ben manager en werk soms in het weekend, soms ’s avonds en soms veel vroeger (ook wel eens om 5 uur). En soms moet ik op reis, ik ben net terug uit ZO-Europa voor een paar daagjes. Alleen de reizen naar de VS weiger ik.

  10. Ri

    Sinds vorige week weer 32-urige werkweek i.p.v. 28-urige. Ouderschapsverlof zit erop.
    Maandag en vrijdag een halve dag onder schooltijd. Overige dagen zijn 8-urige werkdagen. In combinatie met man die op woensdag een halve dag werkt, is dit voor ons gezin (kinderen van 4 en 6 jaar oud) een mooi gebalanceerde werkweek. Het weekend zijn we altijd samen vrij.

    Heel tevreden over deze verdeling.

  11. Hesther

    Sinds januar 2024 werk ik 3 dagen per week (dinsdag en woensdag vrij, extra ‘weekend’ door de week. Bevalt mij erg goed, een mooie werk/vrije tijd verhouding. Als ik een keer een lang weekend wil hebben, kan ik meestal wel wat regelen met een collega.

  12. Hilde

    Stel dat je van 32 naar 30 uur per week op contract zou gaan…. dan is het financieel nog best te overzien en de meeste werkgevers kunnen dit mentaal ook wel aan…. dan zou je 9 maanden per jaar 4 dagen/week (= 32 u) kunnen werken en in de drukkere tuinmaanden 3 maanden 3 dagen/week (= 24 u/week)

    Zoiets heb ik een tijdje gedaan toen ik in loondienst werkte; een tijdje 22 u/week op contract en 24 u/week werken en daarmee extra verlof opbouwen.

    Inmiddels werk ik al jaren als zelfstandige en heb ik enorm veel vrijheid om mee te bewegen met de seizoenen van het leven. Een enorme rijkdom!

  13. Nicole

    Ik werk eigenlijk zeven dagen per week…. Maar wel vanuit huis.

  14. Mevrouw Hoefnix

    Dat is nou frappant, ik heb de laatste tijd precies dezelfde gedachtengang. Maar dan zonder tuin. En met een maar heel tijdelijke leidinggevende functie, die nog een krap jaartje duurt. Daarna zou ik wel minder kunnen werken.
    Vier dagen werken is trouwens tot nu toe bij bijna al mijn werkgevers bijna standaard geweest. Iedereen is er blij mee, alleen is het hopeloos om vergaderingen te plannen op woensdagen of vrijdagen. Dat zijn dus de dagen dat iedereen die werkt, lekker dingen kan afmaken zonder gestoord te worden door overleg of collega’s.
    Ik denk weleens: doe mij maar een volle dag op kantoor, plus vier halve dagen thuiswerken. Dat is 24 uur. Maar dan is het met mijn plannetje om zsm FIRE te zijn wel gedaan.
    Zou je niet die 24 uur over de volle werkweek kunnen verdelen? Dan heeft de organisatie er wellicht het minste last van. En managers moet je inderdaad zoveel mogelijk overbodig maken. 🙂

  15. Firista

    Wat goed! Jij gaat nooit meer terug naar vier dagen, ik hoor het al. Ikzelf heb in loondienst eigenlijk altijd 4 dagen gewerkt, ook bij bedrijven waar dat niet meteen gebruikelijk was. Alleen in mijn laatste baan – ook als manager – heb ik me tijdens en na Corona voor 4,5 dag uit laten betalen. Ik deed immers ongeveer hetzelfde werk als sommige collega-managers, alleen in minder betaalde uren. Naar 5 ging ik niet, doodsbang dat iemand, een nieuwe baas ofzo, het in zijn bolle kop kreeg op vrijdagmiddag wekelijkse meetings in te plannen, want dan was “iedereens agenda zo lekker leeg” (je hebt ze ertussen!). Nu kon ik altijd zeggen: nee hoor, dan werk ik niet. Die vrijheid was me wel wat salaris waard.

  16. JolandaT

    Ik ben dit jaar terug gegaan van 36 uur per week naar 12 uur per week. Heerlijk vooral met dat mooie weer dit voorjaar. Ik heb al eindeloos gefietst, gewandeld en getuinierd. En ben ook al diverse malen weekendjes weg geweest. Die 12 uur per week doe ik nog een jaar en dan stop ik helemaal. Mijn partner is al gestopt en het is zo relaxed. Nog nooit zo’n goede nachtrust gehad. Alle verplichte onzinvergaderingen ben ik niet meer bij. Zoals de 6e integriteitscursus. Ja heel belangrijk, maar na 5 keer weet ik het wel. Als ik jou was zou ik gewoon gaan afbouwen. Er zijn binnen iedere organisatie nog genoeg andere nuttige zaken te doen dan manager zijn. En die nuttige taken passen vast wel in minder uren.

  17. Abvk

    Klinkt goed meneer Elders!
    Voor mij hopelijk toekomstmuziek en haalbaar zodra mijn hypotheek wegvalt. Voor nu heb ik besloten om 36u te blijven werken. Financieel is het anders lastig (iets met drie ‘arme bloedjes van kinderen’😉 die allemaal ook nog willen gaan studeren binnen een paar jaar). En op deze manier kan ik goed pensioen opbouwen.

  18. Harm

    Ik doe het met 40 contracturen die in de praktijk neerkomen op 50 uren maar wel drie dagen vanuit huis en heel veel flexibiliteit. Ik denk al tijden om een stapje te maken naar 36u, financieel kan het maar blijkbaar toch ergens een drempel. Toch mooi hoe je mij ( en volgens mij anderen) aan het denken blijft zetten geldnerd, sorry elders

  19. Yolanda

    Ik heb altijd veel gewerkt, een tijd zes dagen per week waarvan 1 onbetaald want ja ik werkte bij de vakbond en dat moest je er voor over hebben (stond zelfs in mijn contract). Maar ik ben nu met vroegpensioen en woon een gedeelte van het jaar in Griekenland. Met veel minder geld en veel meer geluk.

Reacties zijn gesloten.