
De Regenboogbrug is voor veel huisdierliefhebbers een bekend begrip. Het verhaal vertelt over een weelderige groene weide “aan deze kant van de hemel” (dus voordat je de hemel binnengaat). Volgens het verhaal gaat een huisdier, wanneer het sterft, naar de weide en krijgt daar weer een perfecte gezondheid. Het huisdier rent en speelt de hele dag met de andere dieren. Er is altijd vers voedsel en water, en de zon schijnt altijd. Maar er wordt ook gezegd dat terwijl het huisdier er gelukkig is, ze hun eigenaar missen die ze op Aarde hebben achtergelaten.
Als hun baasje sterft, komt die ook bij de weide aan, en dat is wanneer het huisdier stopt met spelen, zich omdraait, aan de lucht snuffelt en in de verte kijkt waar ze hun geliefde baasje zien. Opgewonden rennen ze zo snel als ze kunnen naar hun baasje toe, en huisdier en baasje begroeten elkaar enthousiast. Vervolgens steken huisdier en baasje samen de Regenboogbrug over naar de hemel, om nooit meer gescheiden te worden.
En die weide, dat is waar ons Hondje nu is. We hebben hem in moeten laten slapen. Zijn lijfje was op, de ongemakken stonden de kwaliteit van leven in de weg. En hij gaf ook zelf duidelijk aan dat hij er geen zin meer in had.
Wat is er gebeurd?
Vanaf medio 2022 ging het minder goed met Hondje. Ouder worden viel hem zwaar. Hij wilde nog graag, was dol op wandelen en spelen, maar zijn lijfje wilde niet meer. Dat vond hij best wel lastig. Als hij probeerde op de bank te springen, en het lukte niet, dan keek hij vol verbazing om naar zijn eigen achterlijf. Alsof hij wilde zeggen ‘kom op nou!’.
Een maandelijkse injectie met het medicijn Librela had gelukkig wel een positief effect. Hij dribbelde weer vrolijk rond en klom zelfs weer zelfstandig de trap op en af. De bank en het bed bleven onneembare vestingen, maar met twee hondentrapjes losten we dat probleem ook op.
Geestelijk ging hij wel steeds verder achteruit. De ouderdomsdementie kreeg steeds meer vat op hem. Steeds vaker keek hij ‘s ochtends na het ontwaken verdwaasd om zich heen. Alsof hij niet wist waar hij was en wie wij waren. Als we hem dan even knuffelden, en hij aan ons kon ruiken, dan merkte je na een paar minuten dat hij het wel weer ontdekte. En stond hij oprecht blij te kwispelen alsof hij ons heel lang niet gezien had. Wat in zijn kleine koppie natuurlijk ook zo was. Heel soms vonden we ’s ochtends een plasje in huis. Ook dat was een teken van de vorderende dementie. Vaak stond hij er sip en schuldbewust bij te kijken terwijl ik het zonder te mopperen opruimde. Ik gaf hem dan altijd even een extra knuffel, om hem te laten merken dat ik hem echt niets kwalijk nam.
De laatste weken ging het snel achteruit. Zijn hartje takelde af. Vocht achter de longen bemoeilijkte zijn ademhaling. Een paar kuurtjes met een vochtafdrijvend medicijn hielpen nog een beetje. Maar hij at steeds slechter. En werd zwakker. Afgelopen week wilde hij niet meer mee met zijn favoriete juf van de uitlaatservice. Liet hij zelfs zijn favoriete hapje (gekookte kip met rijst) staan. En wisten we dat we een moeilijke keuze te maken hadden. Uit liefde voor hem.
Zijn naam was Tof
Hondje, zijn echte naam was Tof, was een Jackhuahua. Een kruising tussen een Jack Russell en een Chihuahua. Een Jack op dunne pootjes die kon bibberen als een chihuahua als hij bang was of het koud had. Bang was hij zelden, ons Hondje van 7 kilo had de persoonlijkheid van een Deense Dog. Ik heb hem wel eens van een pitbull af moeten pulken… Alleen onweer en vuurwerk en andere harde knallen, daar had hij het niet op. Bij nachtelijk onweer kroop hij bibberend tegen ons aan (in elk geval toen hij nog niet doof was). De held. Eigenwijs was hij. Luisteren deed hij niet. Voor kunstjes was hij te dom (of deed hij in elk geval alsof). Maar hij was het allerliefste Hondje van de hele wereld.
We adopteerden hem in het Verre Warme Land, toen hij ruim 6 jaar oud was. Hij leefde niet op straat, maar wel op een plek waar hij niet kon blijven. Bij andere hondjes die hem niet aardig vonden, dus werd er gevochten en probeerde hij voortdurend weg te lopen. Bij ons kreeg hij alle aandacht, en dat beviel hem wel.
Ik ben erg blij dat hij de verhuizing naar Elders nog heeft meegemaakt. En nog een zomer in onze tuin heeft kunnen rondscharrelen. Het was zichtbaar dat hij genoot, en wij genoten van hem. Daarmee zal Huize Elders voor eeuwig ook zijn huis zijn. Het huis van Hondje.

Eten en Slapen
Aandacht was fijn… Als hij niet sliep, tenminste…. Ik schreef over zijn dagritme in een jaarlijks blogje over de schatten aan geld die hij gekost heeft en ook recent nog. ‘s Ochtends rond 06.30 liepen we altijd een rondje. Daarna ging hij liggen tukken tot de uitlaatservice hem kwam halen. Weer thuis rond 12.30, vermoeid door het harde werken in de roedel. Dus snel een snackje en daarna weer slapen. Tot een uur of 17.30. Dan was de eerste wel weer thuis van kantoor (of we werkten thuis), en kwam hij zich melden voor een wandeling. Na de middagwandeling wilde hij spelen, achter een balletje aanhollen, samen met mij aan een touw trekken. En iets lekkers in zijn etensbakje. Daarna weer tukken tot aan de avondwandeling, meestal rond een uur of 22.00 en met z’n drietjes. En daarna: slapen….
Eten… De meeste hondjes zijn er dol op. Niet ons Hondje…. Vaak gingen de brokjes alleen naar binnen als er iets lekkers van ons bord bij kwam. Daar was hij niet kieskeurig in. Doperwten, kaas, crème fraiche, kip. Dan lukte het wel. We zijn verschillende keren van voer gewisseld, maar elke keer waren de standaardbrokjes moeizaam. Het waren de extraatjes die het deden. En die enkele keer dat hij te dik werd ging hij zelf op dieet. Een week niet eten totdat hij weer op gewicht was. Ik zou willen dat het voor mij zo eenvoudig was geweest.
Hij gaf niet veel om speeltjes, één touw of tennisbal was genoeg. Maar hij had wel vier mandjes in verschillende kamers om in te slapen, en vier drinkbakjes. Als het koud was droeg hij graag een jasje om warm te blijven. Het liefst lag hij dicht tegen mij aan. ‘s Ochtends vroeg op schoot, opgekruld. Als het erg koud was kroop hij het liefst onder mijn dekbed en strekte zich uit, tegen mij aan. Het zijn momenten die ik koester. Momenten die er niet meer zullen zijn.
Vakanties waren niet compleet zonder hem. Jarenlang hebben we hem in een bench achterin de auto gezet. Meestal lag hij al opgerold te slapen voordat we de straat uit waren. Hij heeft zijn poot opgetild bij bomen in veel delen van Frankrijk. Vaak voelden we ons schuldig, want hij leek niet altijd op z’n gemak als we hem uit zijn omgeving en zijn dagritme haalden. Maar tegelijkertijd wilde hij altijd het liefst bij ons zijn. En hij genoot van de lange wandelingen die we maakten en de lekkere snackjes die hij kreeg. Of het nou gegrilde kip of eend of foie gras of hertenbiefstuk was, Hondje heeft het gegeten.
Wat we nooit oversloegen: de halfjaarlijkse controle bij de dierenarts en de jaarlijkse vaccinaties. Het heeft geholpen om hem lang gezond te houden. Hij heeft een respectabele leeftijd bereikt, zeker als je in ogenschouw neemt dat de eerste acht jaar van zijn leven letterlijk ‘tropenjaren’ waren in het Verre Warme Land.
Een echte vriend

Hondje was voor mij een echte vriend. Ik ben niet opgegroeid met honden of katten, Hondje was de eerste in mijn leven. De eerste periode na zijn adoptie, toen ik nog geen baan had in het Verre Warme Land en veel thuis was, maakte ons vrienden voor het leven. Hij laat een groot gat achter. Het zal vreemd zijn om thuis te komen zonder dat hij naar de deur toe dribbelt om mij te begroeten, of in elk geval even zijn kopje optilt uit zijn mand om te laten merken dat hij mijn thuiskomst heeft geregistreerd. Hij zal nooit meer enthousiast opspringen als ik roep ‘ga je mee?’, de vaste aankondiging van een wandeling. Er zijn lege plekken waar zijn mandjes en drink- en etensbakken hebben gestaan. Ik mis zijn geur. Vriendin zei altijd dat zijn pootjes naar Fritos roken.
Hondje heeft me vaak geholpen. Op moeilijke momenten in het Verre Warme Land. De eerste periode na terugkeer in Nederland, hij was altijd een tastbare herinnering aan onze tijd daar. Hij bracht elke dag wel een glimlach op ons gezicht. Hij voelde het feilloos aan als je je niet zo prettig voelde of ziek was. Dan was hij er voor je. Kwam bij je zitten. Gaf je een lik over je gezicht. Dat deed hij tot het allerlaatste moment. Het was onmogelijk om verdrietig te blijven met Hondje in de buurt. En hij was een voorbeeld hoe je met eenvoud en rust gelukkig en tevreden kunt zijn. Die herinnering koester ik.
De Regenboogbrug
Ik ben niet gelovig, of eigenlijk ben ik allergisch voor instituten die pretenderen een religie te vertegenwoordigen. Maar in de Regenboogbrug wil ik geloven. Ik hoop Hondje daar ooit terug te zien. We zijn enorm verdrietig, en dat zal nog wel even duren. Maar we troosten ons met de gedachte dat hij niet heeft hoeven lijden, en dat hij een mooi leven heeft gehad. En we koesteren de herinneringen aan de afgelopen bijna 11 jaren samen. Tot ziens, lief Hondje.
Geef jij jouw huisdier vandaag alsjeblieft even wat extra liefde? Ook namens Hondje?

He wat vervelend, Tof heeft zo te lezen veel voor je betekend, veel sterkte gewenst!
Hondje is niet meer, gecondoleerd en veel sterkte met de verwerking van dit verlies.
Een bitter-sweet & liefdevol terugblik op Tof’/jullie verleden.
Heel veel sterkte gewenst. Ik weet hoe zwaar het verlies is. Ik zal vandaag onze Nola een extra knuffel geven…
Wat een prachtig eerbetoon aan hondje. Zo veel liefde.
Ah wat verdrietig. Wat zullen jullie hem missen, gelukkig is er zo veel leuks om op terug te kijken. Enne grote kans dat Tof nu achter onze poes aan rent daar in die weide. 🙂
Sterkte
Heel veel sterkte. Onze hond is in 2018 overleden op 15 jarige leeftijd. Was ook dementerend, heel herkenbaar. Wij denken nog zeer regelmatig terug aan de fijne tijd die we samen hebben gehad.
Wat kan zo’n kleine hond een groot plek in je hart innemen. Maar wat heb je een goede herinneringen. Sterkte!
Wat een liefde spreekt er uit je verhaal. Heel veel sterkte om dit verliezen van een gezinslid te verwerken.
Jullie hebben nog meer dan tien jaar van elkaar genoten. Dat weegt vast wel op tegen die eerste zes jaar van zijn leven, dat is weggevallen, hij heeft daarna een heerlijk leven gehad. Jullie gaan hem verschrikkelijk missen, maar je mag terugzien op een fijne relatie.
Gecondoleerd met het overlijden van Tof. Het is een groot gemis. Het lijkt wel hoe langer ze bij je zijn hoe moeilijker het is om afscheid van ze te nemen. Uit alles klinkt jullie liefde voor hondje door. Hij heeft het geweldig gehad bij jullie. En zo leuk de mooie foto van jullie grote vriend. Heel veel sterkte!
🤗
Tjeetje, wat aangrijpend en mooi geschreven, ik krijg er tranen van in mijn ogen. Wat een leuk Hondje was Tof. En wat zal hij het goed gehad hebben bij jullie.Veel sterkte de komende tijd!
Een mooi eerbetoon aan Tof. Veel sterkte.
Aaah wat een mooi eerbetoon voor Hondje. Wat een gemis, heel veel sterkte..
Ik kan me voorstellen dat het heel fijn was dat Hondje het nieuwe huis nog heeft kunnen meemaken! Het klinkt als een hele fijne plek voor jullie allemaal.
Ik zal onze cavia’s extra verwennen vandaag.
Sterkte.
Wat een triest bericht, maar wat een mooi in memoriam. Je kan lezen en zien op de fot8s wat een lief hondje het was. Jullie hebben hem een heel mooi leven kunnen geven. Sterkte met het verlies van je trouwe vriend.
Ik huil met jullie mee, wat laat het een gat achter als je maatje er niet meer is.
Heel veel sterkte voor jou en vriendin ❤️
Rust zacht lieve Tof.
Wat een mooie nagedachtenis van Tof
Gecondoleerd. Ik hoop dat hij vanuit de weide trots meeleest met de liefdevol geschreven afscheid blog!
Wat een vol liefde geschreven tekst! Een huisdier gaat zo diep in je hart zitten. Gecondoleerd
Mooie woorden, sterkte
Wat een verlies. Ik moest er van huilen…. veel sterkte.
heel herkenbaar. heel veel sterkte. het slijt met de jaren maar ook weer niet. 🥲. hondje heeft een mooi leven gehad bij jullie.
Heel veel sterkte Meneer Elders. Ik las de blogs over Hondje altijd met een glimlach op mijn gezicht, inclusief deze. Wij hebben Tof er toch een beetje door leren kennen. Gecondoleerd.
Lief Hondje, ook wij volgers gaan jou missen! Wij hebben afscheid van onze 16-jarige kat moeten nemen afgelopen zomer, wat een verdriet. Ik troost me inderdaad ook met een variant van de regenboogbrug. Dat schrijf je mooi.
Volgens mij heeft Tof een geweldig leven bij jullie gehad, dat hebben jullie hem maar mooi gegeven 🙂 net als dit prachtige eerbetoon. Gecondoleerd Meneer (en mevrouw) Elders, veel sterkte met het verlies.
Zo te lezen heeft Tof een fijn leventje gehad met veel liefde en aandacht. Het doet altijd pijn als je zo’n dier verliest.
Tof leed wel aan een heel bekende ziekte of syndroom: ik doe alleen waar ik zin in heb. De hond van mijn broer lijdt ook hieraan!
Ik ken mensen die dat ook hebben…
Gecondoleerd ❤️
Heel veel sterkte met het verlies van Tof!
Verdrietig maar wat een mooi eerbetoon!
Wat fijn dat Hondje in jullie leven mocht komen en jullie heeft kunnen laten ervaren hoeveel je van een dier kunt houden. Zo herkenbaar, een moeilijk besluit om ze los te laten maar er komt een moment dat je weet dat dit het was. Beide heel veel sterkte toegewenst!
Gecondoleerd met het verlies van een heel dierbare vriend.
Ik lees al jaren je blog, en genoot altijd het meest van de stukjes waar Hondje in voorkwam. Je schrijft en schreef altijd zo liefdevol over hem. En nu kennen we ook zijn Naam. Tof. Een heel mooi eerbetoon. Zit hier met de tranen in mijn ogen.
Heel veel sterkte, ook voor Vriendin.
Gecondoleerd met dit verlies en dank voor het prachtige verhaal dat ik met tranen in de ogen gelezen heb.
💕
Gecondoleerd met het grote verlies van Tof, een Toffe hond en een grote vriend.
Gelukkig komen na het verdriet de mooie herinneringen.
Sterkte samen de komende tijd!
Een echt vriend verliezen doet ook echt pijn…
Ik gun jullie een Elders vriendje!
Ik plaats zelden een reactie, maar hiervoor maak ik graag een uitzondering. Sterkte. Knap hoe je de mooie momenten weet te vinden tijdens dit verdriet en durft de delen.
gecondoleerd en heel veel sterkte gewenst. Volgens mij heeft Tof een heel mooi, liefdevol hondenleven gehad bij jullie.
Veel sterkte gewenst, een hond is een onvoorwaardelijke vriend. Er schuilt veel waarheid in het grapje “doe je partner en je hond in de kattebak van je auto, laat ze er na een half uur weer uit en kijk dan wie van de twee blij is je te zien”. Onze beagle is vijf jaar geleden overleden en ik mis hem nog vaak…