
Het is weer de tijd van het jaar. Die tijd waarin de verschillende overheden de jaarlijkse entreeprijs willen heffen voor onze toegang tot en verblijf in Pretpark Nederland. Ontvingen we eerder al de Voorlopige Aanslag voor de inkomstenbelasting 2025, onlangs viel ook ‘die andere’ aanslag op de mat. De aanslag gemeentebelastingen (waarover een andere keer meer) met ook dat ene getalletje. De WOZ-waarde van onze woning.
Stijgers en dalers
De WOZ-waarde wordt geacht een weergave te zijn van de woningwaarde per 1 januari 2024. En die is € 50.000 hoger dan de WOZ-waarde per 1 januari 2023. Niet verbazingwekkend, de huizenprijzen in Nederland blijven maar stijgen. Ooit zal dat ophouden, maar wanneer dat weet nog niemand.
Wij hebben Huize Elders in maart 2024 gekocht. Voor een bedrag dat ruim een ton hoger ligt dan de nieuwe WOZ-waarde. Ben ik nu een ton armer geworden? Voor mijn gevoel niet. De marktwaarde is immers wat wij ervoor betaald hebben. En hier in het buitengebied is ieder huis uniek. Geen rijtje of blok met identieke huizen. Er is dus weinig vergelijkingsmateriaal.
Maar gek voelt het wel, die vreemde punt in mijn grafiek. Moet er toch eens een nieuwe versie van maken, die begint bij de aankoop van Huize Elders. Deze gaat nog helemaal terug naar de aankoop van Huize Geldnerd.

Hoe waardeer ik onze woning
Geldnerd had een hele duidelijke mening over het waarderen van je eigen woning bij de berekening van je eigen vermogen. Die gebruikte de WOZ-waarde. In elk geval vanaf het moment dat die hoger was dan de aankoopwaarde.
En ik ben eigenlijk van plan om hetzelfde te gaan doen. Ik blijf voorlopig dus gewoon de aankoopwaarde hanteren. Ik kan me voorstellen dat ik daar van af ga wijken als de woningmarkt weer eens gaat dalen. Maar dat is nu nog niet het geval.
Volgend jaar verwacht ik overigens een verdere stijging van de WOZ-waarde. Want dan tellen zowel de aankoop van Huize Elders als de verkoop van een boerderijtje verderop in de buurtschap mee in de statistiekjes….
De WOZ voelt anders
Hè? Die titel is eerder gebruikt? Dat klopt. Het was de titel van mijn Geldnerd’s blogpost over de WOZ-waarde een jaar geleden. Een jaar geleden voelde de WOZ-waarde anders dan anders omdat we weliswaar nog eigenaar van Geldnerd HQ waren, maar er al een tijdje niet meer verbleven.
Maar ook dit jaar voelt de WOZ-waarde anders. Tijdens onze jaren in Geldnerd City was de ontwikkeling van de woningwaarde belangrijk voor onze vermogensopbouw. We wisten dat de (over)waarde een belangrijke factor zou worden bij onze sprong naar Elders. Het was een belangrijke component bij onze financiële vrijheid.
Maar daar zijn we nu. Dit is de plek waar ik niet meer weg wil. En voor het eerst in mijn leven voelt het dus minder belangrijk hoeveel dit huis ooit weer op gaat brengen. Ik hoop dat het leven ons goedgezind is en dat het vertrekpunt nog héél ver weg is. Eigenlijk best een vreemd gevoel. Een bevrijding.
Hoe is het met jouw WOZ-waarde?
De WOZ waarde in deze straat is hilarisch en krom.
In ons blok staat een rij van vier vierkamerwoningen, één vijfkamerwoning, dan drie driekamerwoningen, en een appartement(en daarna gespiegeld weer drie driekamerwoningen, een vijfkamerwoning en vier vierkamerwoningen)
Mooi gebouwd, zo heb je grote en kleinere huizen in een rij naast elkaar.
Maar, voor de WOZ wordt elk huis gerekend zoals het duurste huis, de vijfkamerwoning.
Nog raarder is dat dit blok als flat geregistreerd staat bij bv afvalophaaldienst en gemeente. Dit is geen flat, het zijn zelfstandige huizen.
Om een kliko te krijgen heb ik hemel en aarde moeten bewegen. Uiteindelijk kwam iemand van de vuilnisophaaldienst zelf langs, want hij bleef maar zeggen dat je op een flat geen kliko kwijt kon en zelfs niet mocht hebben.
Onze huizen zijn gebouwd met een CPO,Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, en daar is gemeentelijk nog geen goede registratie voor…dat zal nu wel eens een keer komen aangezien er toestemming is voor 25+ CPO’s in mijn woonplaats.
Tot die tijd betaal ik teveel, ik woon in een van de kleinere woningen.
Heb je Geldnerd zijn huisje – schema al geprobeerd? Hartstikke leuk om alles te overzien 😁
Goeie tip! Dankjewel! 🤣
Blijkbaar ven ik de enige die het niet normaal vind, dat de woz-waarde is gestegen? In 2023 (het tijdbestek waarover deze woz-waarde gaat) zijn de huizenprijzen gedaald, gemiddeld gezien 2,5% als je het CBS erop naslaat. Dat de huizenmarkt nu weer in brand staat, zegt weinig over het verloop in 2023.
In 2023 waren de regionale verschillen groot. Hier in Elders zijn ze gestegen volgens de statistieken.
Een ton armer maar een rijker leven er voor in de plaats lijkt me een prima deal.
Nooit meer terug toch!!!
Verbazingwekkend genoeg slechts een stijging van 3%. Ik was er verbaasd over. Sommige huizen hier in de wijk zijn zelfs lager geworden dan afgelopen jaar. Ik vind het maar vreemd, maar mij hoor je niet klagen.
Als huurder krijg ik een brief van de regionale belasting groep waarin de WOZ waarde van mijn flat is vermeld. Ik ben nu de trotse huurder van een 10.000 euro waardevollere flat! Bling bling.
Als ik de grafiek zo bekijk lijkt het alsof jullie bij de pensioendatum veel geld in stenen zullen hebben. Dat is bepaald geen uitzondering en natuurlijk ook prettig. Het betekent wel dat je een groot deel van je verdiensten niet bij leven benut. Ergens lijkt dat toch niet optimaal.
‘Veel’ is een relatief begrip. Uiteindelijk zullen wij, zodra de hypotheek is afgelost, de aankoopprijs van Huize Elders in stenen hebben zitten. Met daarbovenop nog het bedrag dat we willen investeren in onder andere verduurzaming. Dat kunnen we voorlopig niet benutten om van te leven, maar is een consequentie van huiseigenaar zijn. Het draagt wel bij aan lage maandlasten, want geen huur of hypotheek meer.
Daarnaast hebben we vrij vermogen. Spaargeld en beleggingen. Dat is wel bedoeld om van te leven. De gemiddelde Nederlandse woningbezitters heeft het grootste deel van zijn/haar vermogen in de stenen zitten. Zonder op details in te gaan kun je er van uit gaan dat het bij ons andersom is.
Wij wonen in een rij met vrijstaande huizen en deze zijn allemaal totaal verschillend. Bij een deel is de waarde naar beneden gegaan (bij ons ook) en bij een deel naar boven. De waardes die dalen zijn allemaal van eigenaar gewisseld in de afgelopen 10 jaar. Maar als ik naar de waardeontwikkeling kijk van mijn gemeente had de WOZ toch echt omhoog moeten gaan.