Mijn moestuin-ambities waren beperkt dit jaar. We zijn immers pas verhuisd naar Huize Elders toen het tuinseizoen al in volle gang was. Wat ik in de volle grond zaaide viel snel ten prooi aan slakken en vogels. De fruitbomen hadden last van zwarte luis en van het feit dat ze al jaren niet goed gesnoeid waren. Dat pakken we de komende weken aan, en daar hopen we komend jaar de vruchten van te plukken (letterlijk). De vijg begon pas in augustus vruchtjes te ontwikkelen, ik denk niet dat die nog rijpen voor de eerste vorst.
De kas was wel redelijk succesvol. Ik schat dat ik tussen de vijf en tien kilo tomaatjes geoogst heb. Er hangt nog het een en ander maar dat zal nog slechts langzaam rijpen. In de diepvries liggen tientallen pepertjes, dat ene plantje heeft z’n best gedaan. En ook de paprikaplanten leverden hun bescheiden bijdrage.
De frambozen waren totaal overwoekerd door bamboe en klimop. Inmiddels zijn ze gered en staan gesnoeid en wel in de kas. We zullen zien wat er komend voorjaar gebeurt. De braamstruik heeft wel een bescheiden bijdrage geleverd aan mijn standaard yoghurt – muesli – fruit ontbijt.
De echte opbrengst kwam van twee ‘vaste krachten’ in Elders. Tegen de naar het zuiden gerichte muur staan, in lei vorm, een druivenstruik en een perenboom. Op onderstaande foto een deel van de oogst. Voorlopig eten we peren en drinken we druivensap uit eigen tuin. En ik ga me voorzichtig verdiepen in de edele kunst van het wijn maken.
Hoe verloopt jouw oogstseizoen?
Er liggen 3 grote zakken frambozen in de vriezer, 2 met kruisbessen, 2 met mirabellen en 1 met pruimen en 1 met bramen. Komen we wel mee uit tot volgende oogst.
Peren rapen we in vlakbij gelegen boomgaard. Maak er graag taarten mee en als ze precies rijp zijn opeten
Hai, je kunt de tomaten oogsten en in de vensterbank laten rijpen. Dat gaat heel goed!