Ooit, heel lang geleden, schreef ik een Boodschappenblog. Dat was destijds een gecoördineerde actie met heel veel andere bloggers, waarvan de meesten helaas / gelukkig (*) niet meer actief zijn ( * = doorhalen wat niet van toepassing is ). Inmiddels vind ik het wel weer tijd voor een nieuwe versie. Want ons boodschappenlandschap is nogal veranderd. Deels door veranderingen in ons eetpatroon, maar deels ook door de verhuizing naar Elders
Boodschappenlandschap
In Geldnerd City was ons leven overzichtelijk. Overzichtelijk maar niet meteen goedkoop. De drie supermarkten die het dichtst bij Huize Geldnerd lagen waren alledrie van Albert Heijn. Verder waren er een relatief kleine Plus en een kleine Jumbo op loopafstand. Een grotere Jumbo en een Lidl lagen op een afstand van drie à vier kilometer. Net als een AH XL.
In de praktijk kwam meer dan vijfennegentig procent van onze dagelijkse boodschappen van ‘de Appie’. Gemak dient de mens. Heel af en toe maakte Vriendin een avontuurlijk uitstapje naar een andere supermarkt, maar dat was eigenlijk altijd eenmalig. We vulden het aan met boodschappen in de categorie ‘speciaalzaken’. Dat was destijds de online Nespresso shop (55%), de lokale wijnhandel (25%), en een veelvoud aan zaakjes variërend van de groentejuwelier, het kaaswinkeltje, de Franse patisserie en diverse bakkertjes (de rest).
Grote veranderingen in ons boodschappenleven waren de komst van de koffiemachine en de komst van Healthnerd. Van dat laatste heeft met name de wijnhandel last gehad. En de eerste betekende dat onze omzet bij Nespresso naar nul ging. Na wat experimenteren kozen we de koffiebonen van het huismerk van Albert Heijn tot onze favoriet. Daarmee werd de koffie onderdeel van onze reguliere huishoudelijke uitgaven.
De trek naar Elders…
Hoe anders is het leven in Elders. In het dorp bij ons tijdelijke huisje vonden we een Jumbo. Dat werd de pleisterplaats voor onze dagelijkse boodschappen. Maar van de verschillende varianten koffiebonen werden we hier niet erg enthousiast. In het Dorp Verderop vonden we een Lidl en een Plus. Met name die eerste was een welkome aanvulling. Want een stuk voordeliger.
Goede koffiebonen vonden we in het huismerk van een andere (serie) supermarkten. Waaronder de nieuwe supermarkt in het dorp van mijn schoonouders. Daar halen we nu dus regelmatig een voorraadje. In de dorpen rondom Huize Elders vinden we alleen Plus-supermarkten. Redelijk goed gesorteerd maar prijzig. Dus regelmatig maken we (meestal Vriendin) nog tripjes naar het Dorp Verderop om de plaatselijke Lidl te plunderen.
En die speciaalzaken? Dat is wat lastiger. Daarvoor moeten we naar De Stad. Dat is een kilometer of vijftien. En dat hebben we de afgelopen acht maanden nog niet gedaan.
In Elders is het een beetje behelpen met de horeca. Patat/friet (*) zaakjes (* = ook alweer doorhalen wat in jouw regio niet van toepassing is) zijn er genoeg, al is de dichtstbijzijnde McDonalds of Burger King wel een kwartiertje rijden. Ook een authentieke Nederlandse Chin-Ind is er. En we hebben diverse eetcafés. Al doen die ons denken aan het culinaire niveau dat we destijds op de Veluwe aantroffen. Een bord met frietjes en wat sla en een vleesvariant. Niet zelden een schnitzel. De Nederlander is snel tevreden. Binnen een kwartier rijden kunnen we ook nog redelijk Indiaas eten en een behoorlijke pizza vinden. Maar voor sushi, Mexicaans, en andere meer exotische keukens moeten we verder weg. Naar De Stad. Of nog verder.
Impact op de boodschappen
Dit alles heeft impact op onze boodschappen. We (in meer dan vijfennegentig procent van de gevallen Vriendin 😳) koken vaker zelf en de Thuisbezorgd app is verwijderd van mijn telefoon. Ik werk in principe drie dagen in de week op kantoor en neem dan meestal mijn eigen lunch mee, één dag in de week werk ik thuis en lunch ik ook thuis. Vriendin werkt op fietsafstand en gaat vier dagen per week naar kantoor en neemt altijd haar eigen lunch mee van thuis. Donderdagavond begint nog steeds ons weekend. Sinds we verhuisd zijn naar Elders gaan we minder vaak uit eten, halen minder vaak af, en er is niks meer thuisbezorgd.
De boodschappen komen nu dus vrijwel volledig van de Plus en de Lidl. En een enkele keer van een bakker of een slager.
Vergelijkbaarheid
Ik kijk naar onze huishoudelijke uitgaven. Ons eten, ons drinken, en huishoudelijke artikelen voor bijvoorbeeld schoonmaak. Wasmiddel en afwasmiddel kopen we bijvoorbeeld ook in de supermarkt. In onze administratie is dat grootboekrekening 18100 Supermarkt. In onderstaande grafiek zie je onze uitgaven vanaf 2017 per maand.
Op basis van de eerste acht maanden in Elders kan ik nog niet concluderen dat er sprake is van een trendbreuk. Ja, de uitgaven liggen hoger. Maar in de jaren sinds 2017 was de trendlijn sowieso meestal stijgend. De boodschappen werden duurder.
Impact op Horeca
En de horeca dan? Ook daarvan heb ik de totalen maar eens op een rijtje gezet. En er een trendlijn doorheen gejaagd. En dan zie je toch iets verrassend. Onze horeca-uitgaven hebben een dalende trend. Met pieken en dalen, dat wel. Ik zie onze vreugde terug als er weer corona-restricties opgeheven werden. En ik zie de opkomst van Healthnerd en mijn gezondere leven.
Voor de Nederlandse horeca lijkt dit me geen beste trend…
Hoe is het met jouw boodschappen?
Hier is de dichtstbijzijnde supermarkt, Jumbo en AH 3 km lopen (ik kan na een ongeluk twee jaar geleden niet meer fietsen en een auto heb ik niet) De Lidl en Aldi zijn bijna vijf km. De boerderijwinkel waar ik eieren en vlees en groenten haalde is verhuisd van 2,5 km naar 6 km verderop. De boodschappen komen via bezorgdienst voor de vaste of grote en zware dingen en soms neemt een buur wat voor me mee.
Het nieuwe betaalsysteem(niet meer pinnen aan de deur) van de AH deed me afscheid nemen van de AH bezorgdienst, dat is nu de Plus geworden. Bij een boodschapje doen met OV komen de vervoerskosten erbij, even heen en weer naar de supermarkt kost vier tot zes euro, dan ga je dus niet meer voor een aanbieding naar elke supermarkt. Ik ga zelden met volle boodschappentas terug naar huis omdat de bus hier regelmatig uitvalt en met een zware of grote tas kan ik dan niet meer thuiskomen. Wat ik haal moet in de rugzak passen.
Ik laat nooit eten bezorgen, ik heb een grote vriezer waar ik maaltijden die ik extra maak in heb, ik kan me zo een week redden met wat er aan maaltijden op voorraad is.
De boodschappen, en de boodschappen halen en laten bezorgen, zijn duurder geworden, daar heb ik geen overzicht voor nodig. Ik ben blij dat ik het nog red van mijn lagere inkomen. Dat moet wel, want bij de voedselbank kan ik niet komen met openbaar vervoer.
Geldnerd is nog één bron van boodschappen in geldnerd city vergeten te noemen: De Markt (voor de ouderen: daar waar je gulden een daalder waard is). Eens in de zoveel tijd haalde ik daar voor een habbekrats kilo’s verse groenten, fruit, vis, brood en bloemen.
Het risico van De Markt was dat er ook allerhande etenswaar van de luxe soort (verse noten en kazen…) en authentiek etnische soort (giga-olijven en snacks die we ook graag aten in het Verre Warme Land…) te koop waren. Uiteindelijk was De Markt dus niet zo super-voordelig, maar de blijdschap van Geldnerd als ik thuiskwam met een druipende zak met gefrituurde snacks: onbetaalbaar.
Wij hebben op loopafstand in ons dorp een AH en een Plus. Verder een Kruidvat, Hema, Action, slijterij, heel veel bloemenwinkels, een koffie-en thee speciaalzaak, een kaaswinkel met ook wijn en noten, 3 slagers, 2 bakkers, viswinkel, Turkse winkel. We zijn goed voorzien dus. Voor de Lidl, Aldi en Jumbo moet ik 1 of 2 plaatsen verder. Verder zijn er 2 afhaal automatieken voor verse producten. Eén bij de molenwinkel en sinds kort één naast AH (!). En ik vergeet vast nog wat. Voor een dorp met 9000 inwoners zijn we heel goed voorzien. En toch laat ik regelmatig vanwege de kwaliteit en het assortiment Crisp bezorgen. En we rijden een paar keer per jaar naar Duitsland (half uurtje rijden) om boodschappen te doen.
Ik heb gemerkt dat we, naarmate we ouder worden, steeds minder eten, maar wel van steeds betere, voornamelijk biologisch en uit Nederland (eventueel Europa) kwaliteit. En dat maakt voor mij uit eten gaan steeds minder aantrekkelijk. Je betaalt de hoofdprijs voor eten dat eigenlijk niet aan onze eigen standaarden voldoet. We hebben hier 3 restaurants met een Michelinster op fietsafstand, maar zelfs dat wil en moet je niet te vaak doen.
Ook bij ons dalen de uitgaven voor horeca dus en stijgen de kosten voor boodschappen doordat de prijzen voor kwaliteit enorm stijgen.
Wekelijks een bezorging van die grote gele grootgrutter. Hebben hier de keuze uit de Appie of die. Nou doe die dan maar. Bespaar op zelfde artikelen steeds iets van een dubbeltje. En dat is voor een gezin op jaarbasis toch leuk meegenomen.
Bezorgen vanwege enorme tijdsbesparing. In het weekend nog laatste vers-item of extraatje vanwege onverwachte visite halen, dat wel.
Lidl is voor de dingen die wij kopen niet goedkoper. Heb wel eens een rondje door die winkel gelopen met de app van de Jumbo open. Kostte daar precies hetzelfde. En aangezien we toch een bezorgbundel hebben, dan brengen ze het naar thuis.
Die bundel betekent dat we na 28x in een jaar de kosten er uit hebben. Nou komen ze wekelijks, dus dat kan uit.
Sinds 2019 hebben wij juist Nespresso ontdekt. En ontdekten we dat die wijnwinkels uit de grote stad ook thuisbezorgen bij ons in de knoeke.
Uit eten in echte restaurants doen we nauwelijks. Maar dat heeft alles te maken met de komst van de kinderen. Ik hou van uit eten gaan, maar heb geen zin om er oppas voor te regelen. Zoveel hou ik er dus ook weer niet van.
Thuisbezorgd? Ik denk dat de keren dat ik eten heb laten bezorgen in mijn leven op de vingers van 2 handen te tellen zijn. Keuze is minimaal en ik maak die dingen net zo lief zelf.
Boodschappen zijn door de inflatie wel flink duurder. Kunnen in de bestelapp van de supermarkt zien wat we een aantal jaar terug aan producten uitgaven. En dat scheelt behoorlijk. Maar goed dat alle kinderen uit de luiers zijn. Wat zullen we een geld overhouden! Wel jammer dat we ju moeite hebben met get minimumbedrag voor gratis thuisbezorging van Kruidvat 😉
Ik maak al jaren meer dan ruimhartig gebruik van mij 2 koel/vries-combinaties waardoor ik in staat ben om eens in de 3 a 4 weken boodschappen te doen. Wanneer ik een stuk ga fietsen combineer ik dat eventueel met de het meenemen van een klein boodschapje. Ik kom hierdoor weinig in de winkel wat zeker scheelt in de kosten.
Alleen bij bijzondere gelegenheden wil ik af en toe weleens uiteten gaan. Maar vaak maak ik het liever zelf.
IK ga steeds minder vaak naar de supermarkt. Groente, eieren en kaas koop ik bij de groenteboer, vlees bij de slager of ee vleesbedrijf en brood op de markt en verzorgings en schoonmaak spullen bij de kruidvat in de aanbieding.Koop bij de supermarkt dus alleen wat ik bij voorgaande ondernemingen niet kan krijgen. Maar bij groenteboer, slager en brood op de markt ben je toch veel duurder uit zeggen mensen om mij heen dan. Nee, hoor met sommige dingen wel, maar onder de streep ben ik ongeveer hetzelfde kwijt met een verschil de kwaliteit van waar ik nu boodschappen doe is tig keer beter dan wat ik bij de supermarkt vind.Als ik bijvoorbeeld een burger van de slager braad behoud die burger zijn formaat en gewicht, die van de supermarkt krimpt meestal en is ook nog eens minder lekker.En als ik een boterham eet van de bakker op de markt dan heb ik aan 2 boterhammen meestal genoeg, van brood van de supermarkt moet ik meer eten wil ik .hetzelfde voldane gevoel hebben en op 2 boterhammen doe je minder beleg dan ls ik er bijvoorbeeld 4 eet, dus wat ik meer kwijt ben aan brood bespaar ik aa beleg.
Ik woon aan de rand van een grote stad en daar is alles te krijgen. Aan die rand zijn boerderijwinkels, een goeie biologische winkel met ‘echt’ brood en een grote AH en Lidl. Ik kom bijna nooit op de markt in het centrum, gek genoeg ervaar ik die nooit als goedkoop.
Soms ga ik naar de megagrote Orientaalse supermarkt (veel rare dingen vooral in de vriezer), erg leuk! En ik ga graag naar de arabische Souk!
Uit eten en bezorgen komt niet zo vaak voor. Vroeger 2 x per week 🙂
Bij ons in het dorp zijn een AH en een Aldi waar ik afhankelijk van het boodschappenlijstje heen ga (er is ook een Spar maar dat is zo duur, daar ben ik nog nooit geweest) en binnen 10 km Jumbo, Dekamarkt en Lidl waar ik wel eens boodschappen doe als ik er in de buurt ben of als ze een hele goede aanbieding hebben. Moet zeggen dat de AH prijstechnisch goed te doen is als je goed gebruik maakt van aanbiedingen. Verder heeft bij mij medio 2024 ook een healthnerd toegeslagen en dat gaat einde jaar resulteren in ca 75,- besparing per maand aan boodschappenkosten ten opzichte van de gemiddelde maandelijkse boodschappenkosten van 2023. Voor 2025 zou ik dat het liefst nog wat lager zien door nog minder ongezonde extraatjes te kopen en slim gebruik te maken van de laagste prijzen.
Uit eten doe ik ca 1 x per maand en bezorgen / afhalen nooit, ben niet zo’n fastfood liefhebber.
Leuk onderwerp, bedankt voor de blog! Interessant om te zien dat de uitgaven aan boodschappen flink, stijgen. Bij mij is de stijging nog iets groter, ik geef 50% meer uit dan in 2017.
Toen ik na jaren Albert Hein voor het eerst naar Lidl ging stond ik wel een beetje te kijken. De groente en fruit van Lidl smaken beter, blijven langer goed en zijn goedkoper. Ik begrijp het eigenlijk nog steeds niet goed. Zijn het echt dezelfde producten voor een lagere prijs?
Wat ook opvalt is dat het assortiment van de supermarkten convergeert. Laatst ging ik naar de Plus en daar hadden ze luxe stroopwafels in een kartonnen doosje met een zwarte binnenkant, exact als Albert Hein, de Jumbo en de Dirk.