Huize Elders is energieleverancier. Dat zijn vele Nederlanders, maar wij dus tegenwoordig ook. Op het dak van Huize Elders liggen 20 panelen met een capaciteit van 395 Wp per stuk. Ze liggen er al sinds september 2020. Best een tijdje dus. Voor ons waren ze onderdeel van de aankoop van Huize Elders. Dat vind ik prettig. Want ik heb dus geen installatiegedoe gehad, en hoef me ook niet meer druk te maken over terugverdientijden. Elke geproduceerde KWh is voor ons gewoon opbrengst.
Maar sinds kort heb ik dus een app op mijn telefoon die mij van minuut tot minuut laat zien hoeveel er geproduceerd wordt. Je zou er verslaafd aan kunnen raken… Ik heb inmiddels iets meer begrip voor al die mensen (vrijwel altijd mannen) die, zodra de zon schijnt, naar hun telefoon grijpen om te kijken ‘hoeveel de paneeltjes nu weer opleveren’.
Ik werd niet meteen heel enthousiast van de panelen. Sinds een tijdje betaal je bij de meeste energiebedrijven namelijk een terugleververgoeding. Panelen leveren nog steeds geld op, maar minder dan voorheen. Dat oerwoud aan terugleververgoedingsconstructies zorgde er wel voor dat het nog moeilijker werd om de contractmogelijkheden onderling te vergelijken en de beste te kiezen. Dat leidde bij mij tot verzuchtingen toen we ons contract voor Huize Elders moesten uitkiezen.
Opwekkend
Een paar weken na de verhuizing heb ik die app geïnstalleerd. Dat had nog wat voeten in de aarde. De installatie moest op onze naam gezet worden, en daar had ik een helpdesk voor nodig. Dat ging overigens soepel, helpdesken in Elders helpen ook echt. Ik moest de zonnepanelenelektronica koppelen aan onze WIFI en een account aanmaken en nog wat dingen. En daarmee ging er een wereld voor mij open.
Ik kreeg namelijk niet alleen toegang tot de app, maar ook tot de volledige productiehistorie van onze panelen. Met allerlei grafiekjes en dingen waar een Geldnerd helemaal enthousiast van zou worden. En Meneer Elders ook wel een beetje.
Zo zie ik dat Huize Elders de afgelopen jaren iets meer dan 6.000 kWh per jaar heeft geproduceerd. In 2022 zelfs bijna 7.000 kWh. Mijn aanname bij het afsluiten van het contract was 6.000 kWh, dat was dus redelijk accuraat.
Ook kan ik zien dat 2024 totnogtoe geen al te best jaar is voor de zonnepanelen. Vooral in mei en juni bleef de productie ver achter bij eerdere jaren. Juli was wel weer normaal te noemen.
We hebben twintig panelen liggen. Huize Elders heeft een T-vorm. Veertien panelen liggen in twee clusters op het liggende streepje van de T, georiënteerd op het zuidoosten. En zes panelen liggen op het staande streepje van de T, georiënteerd op het zuidwesten.
Verbruik
We wonen hier nog geen twee maanden, en ik heb dus nog maar weinig informatie over ons stroomverbruik. Twee dingen die opvallen.
Ten eerste staat er in de keuken een enorme Amerikaanse koelkast. Met ingebouwde voorziening voor koud water en ijsblokjes. Het is een AEG en slechts een paar jaar oud. En dus hopelijk zuinig. Maar ik heb nog geen idee wat dat ding verbruikt.
En dan is er natuurlijk het zwembad. Met een pomp. Die draait momenteel ongeveer tien uur per dag om het water te circuleren en filteren en de waterkwaliteit een beetje op peil te houden. Ik heb toch echt al drie keer in het zwembad gelegen, vooral om het een beetje schoon te houden. Meneer Elders en Vriendin zijn geen zwembadtypes, dat moge duidelijk zijn. Maar dat is een andere blogpost. Nu staat er vooral een pomp tien uur per dag te draaien en stroom te verbruiken.
Tussen medio juni en begin augustus zag ons stroomverbruik er uit als weergegeven in onderstaande tabel. Dat zegt natuurlijk nog niet veel over ons jaarverbruik van elektriciteit. Maar het is wel duidelijk dat we zeer waarschijnlijk nog veel onbenutte elektriciteit hebben. Enkele duizenden kWh. Daar kunnen we iets mee voor verwarming of voor mobiliteit. Maar dan wil ik wel graag weten hoe de toekomst van de energiemarkt er uit gaat zien. Nu is dus nog niet het juiste moment om daar keuzes in te maken.
kWh | Verbruik Laag | Verbruik Hoog | Teruglevering Laag | Teruglevering Hoog |
15 juni t/m 31 juli | 134 | 89 | 227 | 572 |
Reflectie
Tsja, zonnepanelen…. Ik zou ze zelf niet zo snel gekocht hebben in de huidige onzekere marktomstandigheden. Maar ze zaten bij de koop inbegrepen en ze zijn er dus gewoon. Voor ons zijn ze eigenlijk ‘gratis’, ik denk niet dat we minder voor Huize Elders betaald zouden hebben zonder de panelen. En daarmee is alles wat ze opleveren winst. En ze kunnen ons de komende jaren ook helpen bij de verdere verduurzaming van Huize Elders. Het is dus ook een kans.
Twee knagende dingetjes heb ik nog wel in mijn achterhoofd.
De eerste is dat alles wat technisch is een zekere levensduur heeft. Dat geldt vast en zeker ook voor zonnepanelen en omvormers. Ik ga hier maar even uit van een jaar of zeven. Dat betekent dat er ergens in 2027 nagedacht moet worden over een vervangingsinvestering. Daar moet ik stilletjes rekening mee gaan houden in de reserveringen voor onderhoud. Overigens is 2027 ook het jaar waarin het kabinet Luchtkastelen-1 de salderingsregeling af wil schaffen. Dan ziet de duurzame energiewereld er weer heel anders uit. Ik ga dat eens rustig afwachten.
En de panelen en apparatuur zijn dan wel door een regionaal bedrijf geïnstalleerd, maar komen uiteraard uit China. En ik hoor bij de paranoïde bezorgde mensen die dat niet meteen een prettig idee vinden. Daar ga ik me nog wel eens nader in verdiepen. Maar pas nadat het tuinseizoen voorbij is, nu heb ik daar geen tijd / prioriteit voor!
Schijnt bij jou de zon vandaag?
Wat een groot huis hebben jullie met 14 panelen. Ik heb ze nu al 11 jaar en ik merk niks van vermindering zo’n opbrengst.
Gelukkig met de oude ferrarismeter. Ik heb de app niet geïnstalleerd. Dus ook geen gedoe met wijziging WiFi installatie en wachtwoorden. Dat heb ik al met cv en dat is meer dan genoeg.
Keep it simpel. Ik hou wel de standen van de energiemeter bij.
De laatste tijd erger ik me steeds meer aan de benodigde extra kliks overal. De behoefte om meer data op te nemen. De verfijnde versies van jaarrekeningen. Automatisering zou minder tijd moeten opleveren. We zijn weer eens doorgeslagen.
Hoi, ik neem aan dat als je het over de levensduur hebt van 7 jaar, dat je het dan hebt over de omvormer? Want de zonnepanelen hebben in principe een technische levensduur van zeker 20-25 jaar, de omvormer (is ons altijd verteld) zo’n 10 jaar dus die komt aan de beurt. En die omvormers zijn overwegend best prijzige dingen, en blijkbaar zit er in die omvormers ook nogal wat kwaliteitsverschil, net als prijsverschil overigens. Goed uitzoeken dus.
Wij hebben sinds maart 2019 ons platte dak vol liggen met 18 zonnepanelen. Toen gedaan vanuit de gedachte toekomst is elektrificatie, van het gas af, in zomer het huis kunnen koelen, elektrische auto komt eraan, opgroeiend kind dat relatief veel stroom gaat gebruiken, en (als bijzaak) rekeninghoudend met de aantrekkelijke salderingsregeling. Zelf verbruiken wij weinig energie, dus hebben ook best aardige overproductie tot heden. Geen spijt van de aankoop, maar gelet op de ontwikkelingen (lager tempo elektrificatie, hoger tempo afschaffing salderingsregeljng) hadden we achteraf gezien ook minder panelen kunnen aanschaffen.
Hier zijn de panelen ook uit 2013. En leveren nog volop.
Echtgenoot houdt wel de standen bij. Ik kijk er nooit naar.
Ons huis hebben we in 1995 laten bouwen. Naar eigen ontwerp. Alleen de zuid daken zijn niet zo groot. Wij wilden niet alles op de zuid kant. Ons uitzicht op het weiland ligt op het westen. De meeste panelen liggen op het dak van de slaapkamer aan het terras.
Daardoor moeten we iets bij betalen. Als we nu zouden bouwen, neem je dat mee in je beslissingen. Maar het is een heerlijk huis. Met een grote tuin, wat me nu dus, met mijn leeftijd, op gaat breken.
En de omvormer is dus ook al 11 jaar. En nog geen enkel probleem.
Panelen gaan rustig 25 jaar mee. Misschien zakt de opbrengst iets maar voor gratis panelen zie ik even geen finacieel risiko. Een omvormer gaat een jaar of 10 mee zeggen ze. Dan koop je een nieuwe, die tegen die tijd ook wel weer wat goedkoper is geworden. Mischien tegen die tijd een batterij kopen. Vuistregel: ter grootte van 0,5 tot 1 keer gemiddeld stromverbruik over een dag. Goede LFP Batterijen kosten 100 euro per KWH. Plus omvormer en wat bedrading. Als de omvormer terzijnertijd vervangen moet worden, zou ik die optie eens meenemen in de overwegingen.
Zo te zien komt jouw omvormer van Solaredge. Zie bieden aan om de garantie van de omvormer te verlengen van standaard 12 tot 20 of 25 jaar. Je kunt checken bij de vorige eigenaren of dat ook gebeurd is. Het geeft je mogelijk een idee van de levensduur die de fabrikant nastreefd. Een nadeel is wel dat je ook 20 optimizers hebt die ook 25 jaar garantie hebben, maar je kunt met 20 optimizers altijd pech hebben dat er 1 vervangen moet worden.
Alles is een keuze, geen internet koppelen aan je zonnepaneelinstallatie om vermeende Chinese invloeden te voorkomen. Geeft alleen wel minder inzicht in je installatie. Misschien valt het mee want je Solar Edge omvormer komt oorspronkelijk uit Israël, maar een deel van de productie komt inmiddels ook uit de Verenigde Staten.
7 jaar is heel erg conservatief gedacht. De panelen gaan zo’n 25 jaar mee, de opbrengst wordt in die jaren niet erg veel minder. Een omvormer gaat zo ongeveer 10 jaar mee.
Persoonlijk vind ik zonnepanelen en een dynamisch energiecontract heel belangrijk in het kader van de energietransitie. Met een dynamisch energiecontract heb je geen last van teruglever’boetes’ en een extra prikkel om vooral stroom te verbruiken als het geproduceerd wordt. Wat ook nu al gunstig is trouwens, stroom die niet langs de meter gaat is gunstig.
Als je zoveel stroom over hebt zou je ook kunnen nadenken over een hybride of elektrische auto, ivm duurzaamheid en minder fossiele brandstofverbruik.
Zoals hierboven al aangegeven: panelen gaan normaal gesproken echt veel langer mee (ook meer dan de 20 of 25 jaar vermogensgarantjr). Omvormer plus optimizers van solaredge zouden ook langer mee moeten gaan. Plus Israëlisch, geen Chinees spul. Lekker laten liggen, geen morgen om maken. Dat kan altijd nog als het echt nodig is.
Paranoïde of niet, maar idd de omvormer krijgt hier geen toegang tot het internet.
Ik heb een raspberry pi met daarop p1mon via een kabeltje aan de meter hangen. Alle data blijft daarmee lokaal. De connectie naar de netbeheerder daargelaten. P1mon is er ook als container, op een Synology is het dus ook vast werkend te krijgen. Daarnaast integreert het prima met home assistant. (Weet niet of je daar nog mee knutselt.)
Baas over eigen data! Open source rules! Etc.
Bedankt voor de blog! Ik las de vraag over hoeveel energie de koelkast gebruikt. Die vraag had ik ook, het blijkt makkelijk en goedkoop te meten met een smart plug, bijvoorbeeld een TP-Link Tapo P110 https://www.tp-link.com/nl/home-networking/smart-plug/tapo-p110/. Bij mij kwam eruit dat het meer dan 10 jaar duurt om een nieuwe koelkast terug te verdienen.
Ha! Goed idee! Ik heb nog een energiemeter liggen, maar mijn slimme stekkers van Shelly kunnen dit ook meten.
Heb gisteren meteen een Shelly erop gezet. In 24 uur verbruikte de koelkast precies 1 kWh.
Dan is dat best een zuinige Amerikaanse koelkast. Een normale koelkast verbruikt ca. 150 kWh per jaar. Een Amerikaanse kan tot 600 oplopen
Het valt mij alleszins mee inderdaad.
Een dynamisch contract geeft je de mogelijkheid om je niet druk te maken om “terugleverboetes”. Je krijgt vanzelf een stimulans om de dure uren te vermijden en de goedkope te gebruiken. Nadeeltje is dat je natuurlijk wel gebruik moet kunnen maken van je piekopbrengsten. En daar heb jij weinig gelegenheid toe, anders dan in mijn huishouden met 2 elektrische auto’s, een warmtepomp en veel was & vaatwas met een groot gezin