Ben ik een gevaar voor de samenleving?

  • Berichtcategorie:Leven
  • Bericht reacties:12 reacties

Meneer Elders vindt zichzelf een hele brave burger. Ik houd mij aan de regels, rijd zelden te hard, en betaal netjes mijn belastingen (al dacht de Belastingdienst daar een tijdje geleden anders over). Eigenlijk best een brave burger dus. Dat vind ik niet meer dan normaal. Al merkte ik vroeger in de Grote Stad wel dat niet iedereen in Nederland daar hetzelfde over denkt…

Maar nu krijg ik toch weer het gevoel dat de overheid mij beschouwt als een gevaar voor de samenleving. Een bedreiging voor de democratische orde zelfs. En dat allemaal door onze moestuin.

Fenomeenanalyse

Onlangs las ik een analyse gemaakt door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, de Nationale Politie, en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. En het was niet zo maar een analyse, het was een fenomeen-analyse. En een fenomeen is iets groots. Van Dale definieert het niet alleen als ieder waarneembaar (natuur)verschijnsel, maar ook als zeldzaam verschijnsel.

Het onderwerp van de analyse is de Soevereinen-beweging in Nederland. Een verzamelnaam voor mensen die om diverse redenen en met diverse meer of minder kromme complotredeneringen zich afkeren van de samenleving. Niet zelden door brieven te sturen aan overheidsinstanties dat ze hun lidmaatschap van de B.V. Nederland willen opzeggen en hun (niet bestaande) geboortetrust met heel veel geld willen opeisen. Meneer Elders is 20 jaar rijksambtenaar geweest, maar in die tijd ben ik nooit een kwaadaardige elite-hagedis van een andere planeet tegengekomen die ons wil regeren. Ik heb de overheid wel fouten zien maken, onder andere met de toeslagen, en zien worstelen met het oplossen ervan. En ik snap wel dat mensen dan teleurgesteld raken in de overheid (die er toch ook vooral zou moeten zijn om burgers te helpen en te beschermen). Maar ik snap niet dat je jezelf dan laat misleiden door proleten die nog erger zijn dan de meest incapabele ambtenaar in Nederland, en die beloven om je tegen betaling te verlossen van al je problemen. Het lijken wel bloggers

Meneer Elders is een Soeverein?

Nu las ik die publicatie uit professionele interesse. Ook omdat ik kort daarvoor een goede analyse zag van de filosofische achtergronden van de soevereinenbeweging. En van de selectieve uitleg die vooral het complotdeel van deze beweging geeft aan deze filosofie.

Maar tijdens het lezen werd ik op enig moment toch als door een wesp gestoken. Dit ging over mij! Ook ik ben onderdeel van het gevaar voor de democratische rechtsorde in ons mooie landje.

Want wat lees ik op pagina 14 in de tweede alinea? ‘Deze groep soevereinen (of: autonomen) is zeer gevarieerd en houdt zich bezig met zaken als het aanleggen van een eigen moestuin’. En laat dat nou net één van de dingen zijn waar ik mij hier in Elders echt mee bezig wil gaan houden. Gevaar! En ik heb natuurlijk ook al de Randstad en mijn werk bij de rijksoverheid de rug toegekeerd. Nog meer gevaar! Het kan niet anders, ik ben een verdachte. Moestuinierders aller landen, verenigt u om het systeem omver te werpen…. Ik sta vast en zeker op de radar van de veiligheidsdiensten. 😀

Het wordt nog erger…

En het is niet alleen de moestuin. Ik draag ook gedachtegoed uit. Ik heb immers dit weblog, waar ik vertel over mijn keuzes en gedachten. Daarmee draag je het narratief uit, zo lees ik. En dan ben je pas echt gevaarlijk, lees ik in de analyse. Dan moet je goed in de gaten gehouden worden.

Hierbij wil ik dus al mijn nieuwe volgers vanuit de veiligheidsdiensten van harte welkom heten. Ik weet niet hoe het is met de andere soevereinen, want daar heb ik geen contact mee. Maar ik blijf zelf gewoon een brave burger. Beloofd!

Voel jij je wel eens aangesproken door de overheid?

Dit bericht heeft 12 reacties

  1. Rob

    Vooral zelf-telers en kwekers die explosief bezig zijn, zitten in de gevaren hoek. Denk aan plofkippen en klaprozen.

  2. Mr. Groeigeld

    Nouja, je bent nig verdraagzaam meneer Elders, zoals uit de tekst daaronder blijkt: “Delen hiervan zijn onwenselijk omdat de groep zichzelf steeds verder isoleert van de Nederlandse maatschappij, maar de groep als geheel is niet onverdraagzaam.”

    De woorden “blog”, “beleggen” of “Geldnerd” komen er gelukkig ook niet in voor 😉

    1. Joris

      Elke advocaat is jurist, maar niet elke jurist is advocaat… Niet iedereen met een moestuin is een soevereine burger.

  3. Francien.

    Ga net morgen een stukje van de tuin inzaaien met inheemse planten. Dat doe ik sinds de moestuin naar de moestuinhemel is.
    Zit ik nu ook in de gevarenzone?
    Heb wel bij de tuin een strook van 35 meter bij de tuin getrokken, al vanaf de bouw van het huis. Zaai daar zonnebloemen, de gemeente deed niets.
    Maar, het is wel strafbaar.
    Krijg gelukkig nog wel elke maand netjes mijn pensioen uitgekeerd.
    Groet vanuit een koude Liemers.

  4. Een heerlijk stukje!
    Maar ondertussen maak ik mij wel zorgen over al die mensen die in complottheorieën geloven. Ik hoop dat ze de samenleving geen kwaad berokkenen.
    Een kleine opmerking over je tekst: je ben ing vergeten in het woord inlichtingen, er staat inlichten.

    1. Meneer Elders

      Ik heb zelf ook nog twee typo’s gevonden, totaal dus drie op één stukje. Niet best…

  5. Marianne

    Oei oei oei het gaat nu wel heel hard de verkeerde kant op met Geldnerd 🤪

  6. wt

    Mijn wereld is gevuld met complotten! De buurvrouw is in het geheim een feestje aan het plannen voor de verjaardag van haar man. Mijn manager is op zoek naar manieren om een conculega een pootje te lichten. En de verzekeraars zijn vast weer een mooie nieuwe woekerpolis aan het bedenken.

    Hoe kom je van complot denken naar een moestuin of belasting weigering?

  7. Een moestuinbak voor op het balkon, zit ik dan ook fout?
    Indien ja, in combinatie met een blog, magische knuffels en een Instagram account met wel 63 volgers sta ik ook op de lijst.
    Ik heb nu al medelijden met de meelezende ambtenaar.

Geef een reactie