Zaterdag was er nog niks te zien. Maar toen ik gisteren (zondag) het deksel van het kweekkasje optilde waren ze daar. De eerstelingen van 2025. De eerste rijspeulen steken hun kopjes boven de grond uit. Ik heb er als een blij ei een kwartier naar zitten turen met een hele grote glimlach op mijn gezicht…

En als je dan ook nog op diezelfde dag verse rucola uit onze eigen kas kunt verwerken in de maaltijd, dan is het blij ei geluk compleet. Gezaaid in oktober, en nu in minder dan een half uur van plukken tot opeten.
Moestuin geluk is echt wel een dingetje hè 🥰
Zaai je in compost, of molzand of gewone aarde?
Dit jaar een mengsel van stekgrond en perliet.
Nooit zaaien in compost. Wat je met erwten en bonen wel kunt doen is te laten kiemen in een potje zonder grond. Je doet dan lauwwarm water in een glazen potje, peulvruchten erop, deksel erop en warm wegzetten. De peulvruchten moeten net onder water staan. Na een dag of 2 beginnen ze te kiemen en dan kun je ze definitief planten in potgrond of de volle grond in een koude bak.
Zaaien in afgeharde compost gaat erg goed, het moet dan wel helemaal koel zijn. Een mengsel met zand is het beste.