De digitale mono-cultuur en de oorlog

  • Berichtcategorie:Leven

Is het geen mooie term? De digitale mono-cultuur? Ik las ‘m onlangs in het Cybersecuritybeeld 2024 van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Een club mensen die als taak heeft om na te denken over dingen waar wij liever niet over nadenken… En ja, ik lees dat soort rapporten af en toe. Gewoon om geïnformeerd te zijn.

Met de digitale monocultuur waarschuwt de NCTV voor het risico dat is ontstaan doordat vele organisaties en individuen afhankelijk zijn van een klein aantal aanbieders van digitale diensten. Een voorbeeld dat hierbij vaak genoemd wordt is de Microsoft 365 omgeving. De overheid gebruikt die ook, en dat trok eerder al de aandacht van de Auditdienst Rijk en de Algemene Rekenkamer. De staatssecretaris (waarvan ik me afvraag hoe je zijn naam überhaupt uitspreekt) heeft zelfs al toegezegd om het cloudbeleid van de overheid te gaan herzien.

Als zelfs de Nederlandse overheid, beroemd en berucht vanwege de hardnekkigheid waarmee ze haar kop in het zand steekt, al risico’s ziet dan moet er wel echt iets aan de hand zijn.

De bijna-monopolisten

Wil je deze wereld platgooien, dan hoef je niet zo heel veel meer te doen. Hack Microsoft, Google, en de Amazon cloud, en ik schat dat 80 procent van de organisaties op deze planeet (inclusief overheden) een groot probleem heeft. En zoveel organisaties en individuen hebben hun data opgeslagen in de OneDrive cloud van Microsoft dat dit het meest aantrekkelijke doelwit ter wereld is.

Meneer Elders is redelijk goed voorbereid. Ik ben al lang geleden begonnen met de overstap naar iets anders. Heb naast mijn huidige Windows laptop al een hele tijd een volwaardige Linux werkplek draaien. De Windows laptop is inmiddels ruim vijf jaar oud, maar doet het (na wat perikelen) weer prima. Maar volgend jaar stopt de ondersteuning van Windows 10. Voor die tijd stap ik definitief over van Windows naar Linux. Aan mijn lijf geen Windows 11… Mijn data staat al op mijn eigen NAS. Bij Meneer Elders gaat er niks mis als Microsoft ermee ophoudt. Maar het kan nog beter. Daar schrijf ik binnenkort nog wel eens over.

Veroordeeld tot de Rabobank?

In een ander bericht las ik onlangs dat De Nederlandsche Bank waarschuwt dat we er rekening mee moeten houden dat (digitale) financiële dienstverlening óók uit kan vallen. Of ik nu een kistje met goudstaven in de tuin moet gaan begraven wordt me nog niet helemaal duidelijk. Maar vooralsnog schuif ik de verhuizing van mijn privérekening van de Rabobank naar ABN AMRO maar even voor me uit. Want dan zouden we namelijk in Huize Elders alleen nog maar gebruik maken van ABN AMRO. En dat is misschien een beetje kwetsbaar.

Veranderende tijden

Het valt me wel op. Al die waarschuwingen over dreigingen. Heel vreemd is dat natuurlijk niet. De Russische inval in Oekraïne duurt alweer ruim 2,5 jaar. De wereld polariseert vrolijk verder. China is nog steeds aan het klooien op de Zuid-Chinese Zee en rond Taiwan. Iran en Noord-Korea leveren vrolijk oorlogstuig en kanonnenvoer aan Poetin. En die oranje wortel 🥕 heeft weer gewonnen in de Verenigde Verdeelde Staten. Van het optimisme na de val van de Muur in 1989 (iets dat Meneer Elders zich nog kan herinneren) is weinig meer over.

Als ik zie hoeveel moeite het Russische leger heeft met Oekraïne, dan verwacht ik niet dat de Russen (of Chinezen of Noord-Koreanen) binnenkort door Den Haag of Amsterdam marcheren. Maar digitaal acht ik ze gevaarlijker dan op het slagveld. En we zijn daar misschien de afgelopen jaren decennia iets te naïef over geweest. En ook de Amerikanen zijn misschien een iets minder betrouwbare bondgenoot dan we lang dachten. Tijd dus om de boel een beetje op orde te brengen en bewuster met de risico’s om te gaan. In de Republiek Elderstan zijn we er bijna klaar voor….

Zit jij ook in een digitale monocultuur?

Dit bericht heeft 16 reacties

  1. C.

    “Mijn data staat al op mijn eigen NAS. Bij Meneer Elders gaat er niks mis als Microsoft ermee ophoudt. Maar het kan nog beter. Daar schrijf ik binnenkort nog wel eens over.”
    Leuk, ik kijk uit naar jouw verhaal! Misschien kan dit mij ideeën geven, want ik zit nog helemaal in de digitale monocultuur. Voor gebruikers met minder technische kennis, ik vraag me af welke eenvoudige stappen zijn?

    We maken ook 2 gebruik van (groot)banken. Beetje duur want we gebruiken vooral 1 grootbank dus we denken erover om de minst gebruikte rekening op te zeggen. Naast pinpas en contant geld, zou creditcard ook een veiligheidsnet kunnen zijn. De creditcard gebruiken we vooral voor internet-aankopen en op vakantie zoals voor huurauto’s.

  2. Julie

    Ik heb bijna precies hetzelfde qua RABO/ABN Amro. De Rabo rekening gebruiken we eigenlijk niet meer omdat de persoonlijke/werk situatie nu anders is. Het is een basispakket, maar toch elke maand ca. 4 euro. Uiteindelijk is dat ook weer niet ‘niets’ als je het op jaarbasis bekijkt. Verwaarloosbaar, maar tegelijkertijd ook zonde voor een service waar we geen gebruik van maken. De rente compenseert dat niet.

    Elk jaar wil ik hem opzeggen, en elk jaar zijn de globale ontwikkelingen zodanig dat ik denk dat het misschien toch wel handig is om niet van een bank afhankelijk te zijn. Maar, volgens mij is de ABN Amro wel gevoeliger voor hacks omdat ze een ‘vetter’ doel zijn. Daarnaast denk ik dat als het zover is dat de ABN Amro voor iedereen ontoegankelijk is (om nog maar niet te spreken over windows enz.) dat iedereen dan in de penarie zit. In dat opzicht kun je dan beter een extra blik erwtensoep in de kast zetten o.i.d. zodat je geen boodschappen hoeft te doen.

    Ik vind het een moeilijke beslissing die telkens maar door ettert. Nu ik dit zo lees denk ik dat ik hem toch maar weer een jaar aanhoudt. Moeilijk, moeilijk. Stom hoe je soms door een klein bedrag zo veel ‘breinenergie’ kunt verspillen.

  3. Spreadsheets FTW

    Omwille van privacy en onafhankelijkheid ben ik mijn overstap naar open source iets rigoureuzer aan het aanpakken. Vorige maand gestart met een ‘projectje’ voor een server thuis. Om genoemde redenen wilde ik me niet ‘inkopen’ in het ecosysteem van Synology oid. Schijnt echt wel top te werken, maar dan zit ik alsnog vast. Wat doe je dan als Synology besluit om hun OS en functies als SAAS denkt te gaan verkopen of een hack?

    Daarom gekozen voor een opzet in Truenas Scale. Na een zoektocht naar welke hardware ik nodig had en waar ik die kon krijgen, staat er hier nu ongeveer een weekje een 8-bay NAS in de meterkast te spinnen. Inmiddels is alles van de pi’s die hier dienst hadden gemigreerd. Ik heb nog maar één stuk metaal en de rest draait virtueel of in containers. Rond de kerst heb ik weer meer tijd en ga ik me verder verdiepen in hosten van mijn eigen clouddiensten.

    Daarnaast heb ik mezelf een oude Microsoft Surface cadeau gedaan. Ik vind de hardware gewoon mooi en het sluit goed aan bij mijn gebruik. Niets geeft zoveel voldoening als een apparaat waar een levensgroot Windows logo op staat te voorzien van een Linux-dstro. 😀

    Kortom: hard opweg om verder uit te breken uit de digitale monocultuur!

    1. Meneer Elders

      Ik zit nu in het QNAP universum en werk ook aan zelfbouw Linux servers. Om dezelfde reden.

      1. Spreadsheets FTW

        Leuk!

        Volgens mij kan je een QNAP gewoon van een andere OS voorzien. Beetje afhankelijk van welk model je hebt. Of wilde je helemaal nieuw gaan?

        Ik ben erg enthousiast over de Jonsbo N3. 8-bays is voor mij iets te veel, maar daardoor wel futureproof en de ruimte voor MoBo en ander spul is meer dan adequaat. En voor de prijs van een nieuwe QNAP zou je die ruimte met top spec spul kunnen vullen…

        Overweeg je een OS wat meer toegespitst op NAS (OMV, Truenas of Unraid (al is die laatste misschien niet helemaal open source)) of ga je het helemaal zelf bouwen?

        1. Meneer Elders

          Ik wil nieuw gaan, mijn QNAP is inmiddels 8 jaar oud. Laat me inspireren door het Grote Zuinige Server topic op Tweakers. OS ben ik nog niet helemaal uit maar opensource is harde eis. Router/firewall wordt OpenWRT, daar heb ik al jarenlange ervaring mee.

  4. Marianne

    O mijn hemel , het meeste klinkt als abracadabra voor mij 😁😲 maar ik ga er toch eens naar kijken.
    Misschien een gekke vraag maar waarom gebeurt er niets met Linux en wel met Microsoft?

    1. Meneer Elders

      Dat is een hele goede vraag.

      Windows en Office is eigendom van Microsoft. Een commercieel bedrijf. Zij bepalen wat er gebeurt. OneDrive is hun cloud. De cloud bestaat niet, dat is de computer van iemand anders. Van Microsoft. Ze vallen onder Amerikaanse wetgeving.

      Idem Apple met iOS en iCloud. Nog een graadje erger, dat doet het allemaal alleen maar op hun eigen hardware.

      Linux is niet van een bedrijf. Het is van de community. De gemeenschap. Iedereen die dat wil kan er functies voor bouwen. Iedereen die dat wil kan de code controleren.

      Verhoudingen kunnen veranderen. Rusland was een tijd een vriend. Nu niet meer. Amerika is al heel lang een vriend, maar ik heb vriendschappen verbroken om minder dan de dreigende taal die Trump uitslaat. In de community is het risico dat veranderende verhoudingen voor problemen zorgen een stuk kleiner. En met een personal cloud, gewoon een duur woord voor een server bij mij thuis, heb ik en niemand anders de controle over mijn data.

      Is dat een beetje een uitleg?

      1. Marianne

        Ja! Zeker weten. Dankjewel voor je heldere uitleg.

  5. Marij

    Zeer zorgelijk inderdaad. Gelukkig komt het bewustzijn op gang.

  6. wt

    Dit is onderdeel van een groter fenomeen. Steeds meer Nederlandse werknemers doen niets anders dan met elkaar praten via email of chat, Excels bijwerken en presentaties maken. Inhoudelijk kunnen wij niets meer. Wat ik mij afvraag is waarom de rest van de wereld ons van auto’s en telefoons en bouwvakkers voorziet. Wat krijgen zij er voor terug?

    1. Meneer Elders

      Geld. En data. Maar dat is ook geld tegenwoordig.

  7. Joost

    Open source wil niet zeggen dat je helemaal vrij bent. Lees voor de lol de rechtszaak tussen WP Engine en WordPress.org.
    Matt Mullenweg claimt dat WordPress zijn persoonlijke eigendom is en snijdt WP engine defacto af.
    Overigens is WP ook een mooi mono voorbeeld….zelfs eldersleven draait op WP 👀

    1. Meneer Elders

      Ja, die rechtszaak volg ik met belangstelling. En helemaal vrij bestaat niet meer, vrees ik. In elk geval niet in interactie met de wereld.

  8. Rianne

    Ik ben digitaal monodinges en zou de klos zijn. Gelukkig staat er weinig persoonlijks in de cloud. Er zijn nu eenmaal grenzen.

Reacties zijn gesloten.