Gezien in Elders (5) – Koolmees

  • Berichtcategorie:Tuin

Toen Elders nog een Geldnerd was werd in Geldnerd City het achtertuintje aangepakt. Van kale en deels versteende gras onkruidvlakte werd het, met hulp van een professioneel architect en veel eigen bloed en zweet en tranen, een schaduwtuintje met aangepaste beplanting. Onze stille hoop was dat we daarmee ook meer vogeltjes naar ons tuintje zouden trekken. Die hoop was grotendeels vergeefs. Begrijpelijk, want aan drie zijden werd ons tuintje begrensd door omringende huizen met vier woonlagen, en onze buren aan de andere kant kwamen niet verder dan een kunstgrasveldje. Een koppel nestelende duiven, regelmatig een ekster, en een enkele keer een merel, was het enige dat we wisten te trekken. Het werd iets beter toen we een vogel-fastfoodrestaurant openden en vogelpindakaas en pindanetjes ophingen. Mits wij zorgden voor continue bevoorrading kwamen er toen ook pimpelmezen en koolmezen, en een enkele keer zelfs een grote bonte specht, om een ‘vette bek’ te halen.

Hoe anders is het leven in Elders. Buitenaf wonen, open naar alle kanten, en heel veel schuilplekjes. Het leidt tot heel veel vogeltjes. Ik weet al van meer dan tien nestjes in onze eigen tuin. Met bijbehorende drama’s. De afgelopen maanden heb ik al twee dode jonge vogeltjes begraven. Maar er vliegt ook heel veel jong grut rond en uit. En soms blijft er eentje hangen.

De afgelopen periode viel ons een klein koolmeesje op. Duidelijk een jong. Hij zag er wat verfomfaaid uit, met pluizige veren die alle kanten op staken. En hij was mager. Duidelijk niet vooraan gezeten in het nest als de ouders weer een smakelijk hapje kwamen brengen. Meestal zat hij stilletjes op een tak. Maar hij is niet bang, hij kwam dicht in onze buurt om voedsel te zoeken.

We hadden nog wat netjes met nootjes uit Geldnerd City, en Vriendin besloot er eentje op te hangen. In een boom aan de rand van ons terras, minder dan twee meter van één van onze tuinzitjes (we hebben er meerdere). Iets waar ‘onze’ koolmees ons dankbaar voor is. Meerdere keren per dag komt hij even bij-eten.

We hebben onze koolmees uiteraard Wouter genoemd. En we hopen dat hij een vaste bewoner van onze tuin blijft. Zijn buikje is inmiddels wat ronder. Zijn verenkleed is nog steeds enigszins verfomfaaid. Wouter is een hij, dat zien we aan zijn stropdasje. Een heel gewoon vogeltje, de koolmees. Maar we zijn inmiddels erg gehecht aan onze Wouter.

Dit bericht heeft 7 reacties

  1. Marianne

    Zo gaat dat dan, dat je je hecht aan een vogeltje in je tuin 🤗 wij hebben helemaal geen grote tuin maar wel veel bomen en struiken rondom. Veel vogels ook en daarbij vaste bezoekers waar we aan gehecht zijn. Hele verhalen kan ik er over vertellen 😅 zo hebben we een gewonde tortelduif gehad en tegen de dierenambulance gezegd dat ze absoluut weer hier terug gebracht moet worden na genezing omdat haar maatje hier nog is. Twee weken later zaten ze weer samen gelukkig.
    In de zomer hebben we het druk met letten op de kleintjes, vooral als de merel jongen net uit het nest zijn . Dan mogen onze katten niet naar buiten en jagen we andere katten en eksters weg .

  2. Mevrouw Hoefnix

    Aaaah lief. Een huisdier! Ik lees op Wikipedia dat Woutertjes normaal gesproken gewoon bij ons blijven in de winter dus dat wordt gezellig.

  3. Ri

    Ik ben nu al gehecht aan Wouter en hoop op vele mooie avonturen.

  4. Anoniem

    Ken je het boek “Mijn leven met vogels”? Of een titel van vergelijkbare aard. Over een Engelse wetenschapper die letterlijk haar huis openstelde voor vogels, en dagboekaantekeningen publiceerde. Heel boeiend.
    Wij hebben ook koolmezen maar mijn favoriet is Pimpeltje, er is er iedere winter maar 1 in onze tuin en ik geloof dat het dezelfde is.

  5. Anna H

    Leuk, Meneer E. Mooi dat je hem ziet opknappen ook. Wij hebben een Ekster genaamd Gekke Henkie rondvliegen. Hij vecht met zijn spiegelbeeld en probeert te grote takken in zijn nestboom te krijgen.

  6. Marij

    Hehe Wouter

  7. Bon

    Gebruik geen netje met pinda, maar koop een ijzeren pindahouder of voederhuis die je op kan hangen. De vogels kunnen verstrikt raken in het netje en niet meer los komen. Voordeel en goedkoper is dat je in het groot pinda’s kan kopen en de pindahouder kan vullen.
    Als je dan ook nog zo zaadhouder hebt, dan trek je nog meer kleine vogels aan, zoals sijsjes, mussen, pimpelmezen en nog meer koolmezen.

    https://www.voerdenatuur.nl/product/voederhuis-pinda-wit/

Reacties zijn gesloten.