De overstap

  • Berichtcategorie:Financiën

Vaarwel Rabobank. De dag na mijn geboorte werd ik al klant. Er werd een spaarbankboekje geopend. Lange tijd deed ik er alles. Maar dat is alweer heel lang geleden. De afgelopen tien jaar moesten ze het doen met mijn betaalrekening en creditcard, en een klein buffertje van maximaal een paar honderd euro. En nu is het dan eindelijk zover. Ik ben er helemaal weg.

Er was geen specifieke aanleiding om nu te gaan. Ik had er tijd en ruimte voor in mijn hoofd. Gevoel bij de Rabobank had ik al jaren niet meer. Lang dacht ik dat zo’n overstap veel ‘gedoe’ zou geven. Maar dat valt heel erg mee.

Ik stapte over naar ABN AMRO. Daar hebben Vriendin en ik al sinds het begin van onze relatie onze gezamenlijke huishoudrekening. En ook de hypotheken van Huize Geldnerd en Huize Elders zijn verzorgd door deze grootbank.

De overstap

Gewoon een rekening aanmaken in de app… Dat lukte mij dus niet. Ik was al bekend bij ABN AMRO vanwege de hypotheek en de gezamenlijke rekening, en daar loopt het proces als je ineens voor jezelf een rekening wilt dus ergens op vast. Maar dat was gelukkig met één telefoontje opgelost. Dan heb je ineens die andere lopende rekening. En dan kun je aan de slag.

Wat ik daarna wel zelf in de app kon, was de overstapservice aanvragen. Die kost helemaal niks en zorgt er de komende 13 maanden (handig, want in 12 maanden komen alle overboekingen wel een keertje langs) voor dat alles wat op mijn oude rekening zou gebeuren ook naar mijn nieuwe rekening gaat. Binnen 24 uur had ik van de Rabobank een bevestiging dat ik hen ga verlaten (ze vinden het niet eens jammer) met nadere informatie. Zo blokkeren ze op de ingangsdatum van de overstapservice mijn creditcard. De optie Roodstaan moest ik zelf nog even beëindigen bij ze. En er zat een handige lijst met mijn vaste overboekingen bij. Die had ik in vijf minuten ook weer aangemaakt bij ABN. Mijn beleggingsrekening bij Saxo en mijn spaarrekening bij Lloyds zette ik in het adresboek bij ABN AMRO. Ook in de app regelde ik een spaarrekening (voor mijn kleine buffer) en vroeg ik een creditcard aan.

Daarnaast moest ik nog een rondje ’tegenrekeningen en incasso’s wijzigen’. Wie dat zijn kon ik keurig zien bij de Rabobank (bij ABN kan dat overigens ook). Bij mijn werkgever paste ik in het HR-portal mijn salarisrekening aan. Saxo accepteert een nieuwe tegenrekening als de tenaamstelling hetzelfde is. Dat ging uiteraard mis en het kostte twee telefoontjes inclusief een dreiging om elders (pun intended) te gaan beleggen om dit op te lossen. Bij Lloyds Bank en bij AnderZorg (mijn zorgverzekeraar) was het een kwestie van mijn nieuwe bankrekening invoeren in plaats van het huidige nummer. Idem bij mijn hostingprovider en bij mijn mobiele telefonieprovider.

Pasjes

Drie werkdagen na het activeren van de betaalrekening arriveerde als eerste de pincode voor mijn nieuwe bankpas. Twee werkdagen later volgde de bankpas zelf. Met de bankpas ben ik nog wel even langs een geldautomaat gegaan om mijn pincode aan te passen. En na het activeren van de bankpas heb ik deze ook toegevoegd aan Apple Pay. In de praktijk betaal ik namelijk meestal met mijn horloge.

De nieuwe creditcard liet iets langer op zich wachten. Pas na een weekje vroeg men om een salarisbrief. Die heb ik binnen 10 minuten ingestuurd. Daarna was het weer wachten. Vervolgens constateerde men dat op die salarisbrief een andere bankrekening stond en wees de aanvraag af. Ja ammehoela, ik ben net overgestapt vrienden. Ik deed een nieuwe aanvraag, belde er een keertje achteraan, en toen ging het wel goed. Uiteindelijk was dit het vervelendste stukje van de overstap, maar ook de nieuwe creditcard zit inmiddels in mijn portefeuille.

Ik heb ervoor gezorgd dat er nog even voldoende geld achterbleef op de Rabo-rekening, aan het eind van de maand werd namelijk de afrekening van mijn oude creditcard nog afgeboekt. Meteen daarna heb ik het Rabo Totaalpakket opgezegd. Dat heeft geen gevolgen voor de overstapservice. Die blijft gewoon doorlopen. Ook dat is handig. Zelfs de Rabo app is inmiddels verwijderd van mijn telefoon.

En dat was het. Ik denk dat het me in totaal iets meer dan twee uurtjes werk gekost heeft, vooral vanwege de creditcard. Vaarwel Rabobank. Het ga jullie goed. Maar dan zonder mij.

Teloorgang

Terugkijkend is deze overstap de laatste fase van een proces dat al begon in 2009. Toen haalde ik mijn beleggingen weg bij de Rabobank (wegens de veel te dure en slecht renderende Robeco-fondsen). Daarna raakten ze ook mijn spaargeld kwijt. Bij Huize Geldnerd kregen ze de hypotheek niet, en daarna gingen ook de verzekeringen weg. En nu als laatste mijn betalingsverkeer. Ik weet dat ik maar een klein miezerig klantje ben, maar in al die jaren hebben ze niet één keer laten blijken dat ze me missen. Weet ik ook weer waar ik sta…

Mijn financiële leven is nu weer een stukje overzichtelijker. Betalingsverkeer en hypotheek bij ABN AMRO. Verzekeringen bij OHRA. Beleggen bij SAXO. Sparen bij Lloyds Bank. De zorgverzekering bij AnderZorg. En die laatste twee hoeven niet op mijn loyaliteit te rekenen als het ergens anders beter lijkt te zijn…

Ben jij wel eens overgestapt naar een andere bank?

Dit bericht heeft 7 reacties

  1. Anna H

    Zo, dat is een mijlpaal, ik herinner me nog je worsteling toen Geldnerd er nog was. Maar zo simpel is het dus;-) Ik snak naar de dag dat ik mijn hypotheek aflos en ook weg kan zonder extra kosten. Overstappen van bank is een eitje.

  2. johmar

    Ik was ooit ook klant bij de RABO bank. Ik had daar een betaal en spaarrekening. Ik was 19 jaar en had een flink bedrag op mijn spaarrekening staan en op een dag wilde ik wat geld van mijn betaalrekening opnemen, daar stond op dat moment niet zoveel op en ik zou rood staan als ik het benodigde bedrag opnam, maar 2 dagen later zou mijn loon gestort worden, dus moest geen probleem zijn vond ik. Het was een klein filiaal in een dorp en het was er druk. De dame bij de balie schoof een briefje naar me toe met daarop de mededeling dat ik dan rood zou staan. Ja, dat wist ik, wat was het probleem? Toen ging ze hardop zeggen dat ik dan rood zou staan? Nogmaals zei ik ,ja en? Toen wilde ze de manager erbij halen. Ik was samen met mijn broer die er ook een betaal en spaarrekening had en bij hem stond er nog meer geld op de spaarrekening, Mij broer was ondertussen flink geirriteerd geworden over hoe er moeilijk gedaan werd over het feit dat ik zo´n 50 gulden rood zou staan voor een paar dagen. Ja ,ik had het geld van mijn spaarrekening kunnen halen, ja , ik had het van hem kunnen lenen, maar het ging mij om het principe dat ik behandeld werd als een kind, terwijl het maar om een klein bedrag ging en ik zelf mag weten of ik rood sta voor een paar dagen. Mijn broer was er ondertussen zo klaar mee, dat hij zei, we komen vanmiddag alletwee ons geld ophalen van onze rekeningen en heffen de rekeningen op. Dat leverde behoorlijk wat paniek op, maar smiddags alletwee ons geld opgehaald en bij de AMRObank in het dorp nieuwe rekeningen geopend. Dit was in de jaren 70, misschien had het ook anders gekund , maar mijn broer wilde een punt maken.

  3. wt

    Toen ik in 2009 mijn Postbank rekening opzegde was het nog best veel werk. Ik schreef op papier allerlei instanties aan met een verzoek te gaan afschrijven van de nieuwe rekening. Veel instanties negeerden mijn post, stuurden een aanmaning, en dan kwam ik in een proces waar zij wel een nieuwe rekening wilden invoeren.

    In 2017 naar bunq ging veel makkelijker. Veel kon ik al via internet aanpassen. De overstap service gebruikte ik niet omdat ik ban was om een jaar aan de nieuwe bank vast te zitten.

    Ik vond het leuk om deze processen te doorlopen en banken te vergelijken. Bunq werkt al zeven jaar heerlijk en ik ben blij dat ik er zit. Het was best een hoop werk, ik denk voor de gemiddelde persoon niet de moeite waard.

  4. MrPFP

    Lekker overzichtelijk. Ik ben ook wel van bank veranderd. Dat loopt aoepel over het algemeen als je je eigen zaakjes voor elkaar hebt.

  5. Ri

    Alleen spaargeld elders geparkeerd. Rente was destijds overal 0%. Dus dan liever bij een groene aanbieders.

    Verder allebei al sinds jeugd bij zelfde bank. Inmiddels ook al 20 jaar aldaar een hypotheek mét rentevoordeel. Ja, ja… Toen waren we nog niet wakker op dit punt. We zitten het nu uit en kijken dan verder.

  6. Janny

    Vele jaren terug had ik een zilvervloot rekening bij de ABN AMRO. Ik had een deel van het saldo nodig in verband met een grote aankoop. Je kunt dat opnemen onder aftrek van een boete. Dat wist ik en dat was voor mij geen probleem. De bank maakte daar een groot probleem van. Met als resultaat dat ik mijn hele saldo opnam en naar een andere bank vertrok.

  7. Schapie

    De overstap van een grootbank naar ASN, toen die net begonnen met betaalrekeningen, is de enige echte overstap die ik me kan heugen. Toen was mijn administratie nog buitengewoon simpel, dus volgens mij heb ik niet eens gebruik gemaakt van overstapservice.

    Het openen en later weer sluiten van een betaalrekening in een Ander Land, daarentegen… Wat een hoofdpijn heeft dat gekost, en dat terwijl het een euroland was. Een stuk of 5 persoonlijke bezoeken aan het bankkantoor, verschillende officiële documenten die in Nederland niet bestaan toch moeten opvragen uit Nederland, meerdere aangetekende brieven… Ik zal nooit meer klagen over Nederlands bankgedoe.

Reacties zijn gesloten.