Portfolio Performance opnieuw bekeken

  • Berichtcategorie:Financiën

Onlangs schreef ik een eerbetoon aan alle gratis open-source software die ik gebruik, ter gelegenheid van de I love Free Software dag. Naar aanleiding van dat bericht kreeg ik een vraag om eens wat meer te schrijven over Portfolio Performance, de software waarmee ik mijn beleggingsportefeuille beheer. Nou heeft die vervelende Geldnerd dat ook al eens een keertje gedaan, maar (a) dat is lang geleden en (b) sindsdien heb ik nog heel veel nieuwe functies ontdekt. Tijd dus om er nog eens wat uitgebreider naar te kijken.

Wat is Portfolio Performance?

Portfolio Performance (PP) is software om je beleggingen mee te volgen. Punt. En daarmee doe ik het tekort, want het heeft heel veel mogelijkheden. Zeker als je meerdere beleggingsrekeningen hebt, of verschillende beleggingen en speculaties op verschillende plekken beheert.

Wie geld betaalt voor software of een spreadsheet om z’n administratie mee te doen en z’n geld beter te beheren, is bij voorbaat gezakt voor het examen ‘verstandig met geld omgaan’….

Hoe begin je?

Ik ga je niet vertellen hoe je PP installeert en begint met je portefeuille. Ten eerste zijn mijn lezers geen onvolwassen kinderen en ten tweede ben ik altijd een warm voorstander van het lezen van de handleiding. Veel te weinig mensen doen dat. Overigens werk ik al jaren met de Engelstalige versies van software, niet met de Nederlandstalige versie als die beschikbaar is. Als ik dan namelijk iets opzoek op internet is het veel makkelijker om de oplossing te vinden.

Waar ik je wel in mee wil nemen is hoe ik PP gevuld heb. Want PP wordt leuker en nuttiger als je er meer data in hebt zitten voor langere periodes. Zoals veel mensen weten ben ik in 2013 (na mijn echtscheiding) begonnen met mijn huidige beleggingsspreadsheet. Geldnerd had daarvoor een enorme spreadsheet (‘het monster’). Daarin zaten ook alle transacties die ik sinds begin 2013 gedaan heb.

Nadat ik in PP de basisportefeuille had ingericht heb ik een paar basistransacties handmatig ingevoerd. Een aankooptransactie, een verkooptransactie, een dividendbetaling, een overboeking van mijn lopende rekening naar de beleggingsrekening, en de maandelijkse afrekening van mijn broker. Vervolgens heb ik via ‘File | Export | CSV Files’ deze transacties geëxporteerd als CSV-bestand. Daarmee had ik de structuur van deze transacties in beeld. Welke velden, welke volgorde, hoe wil PP de gegevens hebben.

Op basis van deze structuur heb ik vervolgens een spreadsheet gemaakt met al mijn transacties uit Het Monster in het juiste format. Kolommetjes verplaatsen, datum-formats aanpassen, kolommetjes verwijderen, dat soort dingen. Die spreadsheet heb ik vervolgens geëxporteerd als CSV-bestand. En via ‘File | Import | CSV Files’ geïmporteerd in PP. Ik moest daarna een paar dingen handmatig aanpassen, toevoegen, en verwijderen, maar toen had ik ook in één keer tien jaar aan beleggingsdata in PP staan.

Mijn favoriete grafiek

Door de jaren heen had ik een aantal favoriete indicatoren en grafieken gevonden die ik actief gebruikte in mijn spreadsheet. Waaronder mijn favoriete beleggingsgrafiek. Die laat in één oogopslag zien hoe de totale waarde van mijn beleggingsportefeuille zich verhoudt tot de totale inleg die ik gedaan heb.

PP heeft standaard een grafiek die de actuele waarde laat zien. Die vind je in de linker zijbalk onder ‘Statement of Assets | Chart’. Bij die grafiek zitten een aantal standaard periodes bij die je kunt kiezen aan de bovenkant van het scherm. En die periodes kun je naar hartenlust zelf uitbreiden via de optie ‘Manage’ aan de onderkant van de lijst met periode-opties. Ik heb deze grafiek via het opties-tandwiel rechtsboven uitgebreid met de dataserie ‘Invested Capital (for reporting period)’. Dat laat zien hoeveel geld ik zelf heb ingelegd.

Accounts view

Onder ‘Accounts’ vind je jouw rekeningen. Ik heb bij Saxo een euro-rekening en een dollar-rekening. Die heb ik hier dus aangemaakt. Hier voer ik elke maand mijn transacties in.

Dividend

Handig! Onder ‘Performance | Payments’ vind je de uitgekeerde dividenden. Met verschillende sorteringsmogelijkheden.

Securities View

Onder ‘Performance | Securities’ vind je jouw actuele portefeuille. Je kunt de getoonde gegevens aanpassen via het opties-tandwiel rechtsboven. Als je één van jouw fondsen selecteert zie je een grafiek met het koersverloop, jouw transacties en de dividenduitkeringen. ook hier weer allerlei opties om het aan te passen naar jouw eigen voorkeuren.

Zelfgemaakte dashboards

Bij ‘Performance’ vind je een dashboard met algemene gegevens over je portefeuille. Je kunt naar hartenlust nieuwe dashboards aanmaken naar jouw eigen voorkeur.

Zo heb ik een dashboard gemaakt dat de performance laat zien over de afgelopen vijf jaar, voor de hele periode en per jaar.

En ik heb een dashboard gemaakt dat de performance laat zien over de laatste vijf en tien jaar, en sinds het begin van mijn huidige portefeuille (1 januari 2013).

Oh ja… Via ‘Online | Update Quotes’ kun je automatisch de koersen van de fondsen die je in PP hebt zitten bij laten werken.

Niet te geloven toch? Zo’n mooi stukje software, open-source en gratis!

Welke software gebruik jij voor het beheren van jouw beleggingsportefeuille? En ben jij zo dom om daarvoor te betalen?

Dit bericht heeft 6 reacties

  1. MP

    Quote: “Ik moest daarna een paar dingen handmatig aanpassen, toevoegen, en verwijderen, maar toen had ik ook in één keer tien jaar aan beleggingsdata in PP staan”.
    Dat zal wel een klein HOERA moment zijn geweest!

    Ik gebruik PP ook al jaren. Geweldig programma!

  2. Firista

    Ik heb nog een heerlijk zelf-geknutseld Excel, waar ik eens in de zoveel tijd de totalen van mijn verschillende banken, aandelenbrokers en crypto in overneem. Handmatig ja, maar dan log meteen overal weer een keertje in, even mijn geld gedag zeggen.
    Ik zie in mijn sheet voornamelijk hoe het met mijn totale portfolio staat; voor details kan ik bij de brokers zelf kijken. Ik heb niet het idee dat ik hier iets mee mis. Of mis ik iets?

  3. Firevliegje

    PP is fantastisch, maar stock splits en dividend in aandelen moest ik nog wel een voor een handmatig bij langs.

    Ook heel leuk om te zien welk dashboards anderen maken, maar ik moet zeggen dat jou favourite grafiek ook de mijne is.

    1. Meneer Elders

      Ik had er inderdaad voordeel van dat ik mijn dividenden altijd in cash laat uitbetalen, en alleen beleg in ETFs die (nog) geen splits gedaan hebben. 😃

    2. MP

      Stock split als in bv 1 aandeel wordt 3 aandelen kan gewoon in PP. Het programma rekent dan automatisch ook de historische prijzen / aankopen om.

  4. C

    “is bij voorbaat gezakt voor het examen ‘verstandig met geld omgaan’….”
    😂😂Haha, pas net begonnen met lezen van deze blog en moet nu al lachen (en ook beetje pijnlijk want ik ben dus gezakt voor dit examen, oef!).
    Ik ga er goed voor zitten, en ga deze blog aandachtig lezen. Bedankt voor dit inkijkje, meneer Eldersleven!

Reacties zijn gesloten.