Moestuinupdate – week 28

 • Berichtcategorie:Tuin

Nu de eerste verf- en klusdampen optrekken werpen we ook weer eens een blik op het oerwoud dat onze tuin is. Mijn eerste blik werd daarbij getrokken naar de moestuin. Meer specifiek de kas, want buiten de kas gebeurt weinig ongemerkt nog best wel wat. Het is al een aantal weken geleden dat ik jullie meegenomen heb, maar hier gaan we weer…

Onze kersenbomen hebben een zware aanval van zwarte luis te doorstaan. Wij willen zeker niet chemisch gaan bestrijden, en ook spiritus of groene zeep vind ik niet meteen een goed idee. Het vruchtseizoen is toch al voorbij voor ze. Iemand tips?

Ik kijk elke week wel een paar keer glimlachend naar onze grote druif. Die hangt vol met trossen. We hebben al enigszins uitgedund, maar hopen wel dat deze trossen het allemaal volhouden. En dat er de komende twee maanden iets meer zon komt…

Ik heb de tomatenplanten ook eens even fors uitgedund. In de weken voordat we de sleutel kregen kwam ik hier maar eens per week. Dat is te weinig, merk ik nu. In het groeiseizoen moet ik ze minimaal om de andere dag dieven. Inmiddels zijn ze allemaal afgetopt en zijn de lege scheuten verwijderd. Ik hoop dat de energie nu maximaal in de vruchten gaat zitten. Er zijn veel ’tomaatjes in wording’ te vinden.

En afgelopen weekend heb ik zelfs de eerste echte tomaatjes kunnen oogsten!

Ook de paprika’s zien er veelbelovend uit. Diverse grote vruchten aan elke plant.

Maar het meest onder de indruk ben ik van mijn peperplant. Meer dan twintig grote pepers tel ik inmiddels. Nu nog rood worden, jongens!

En afgelopen weekend heb ik ook nog sla voorgezaaid. In een kweekbak in de kas. Hopelijk kan ik ze behoeden voor slakken en vogels, en kunnen we deze zomer nog sla uit eigen moestuin eten.

Over die slakken…. Vrijwel iedere ochtend loop ik een rondje door de tuin. En raap elke slak op die ik kan vinden. Ze gaan in een poepzakje van Hondje en linea recta de diepvries in. Op diverse plekken heb ik gelezen dat dat de meest humane manier is om ze te doden. Het zakje van de dag ervoor haal ik uit de diepvries en gaat de kliko in. Gemiddeld rapen we veertig tot zestig slakken op een ochtend. Stug volhouden maar…

Hoe gaat het met jouw moestuin?

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. Anoniem

  Nog steeds aardbeien op de postzegel, veelbelovende druiven en ook de tweede lef dille lijkt te gaan overleven!

 2. Petra

  Dus nu wonen jullie er echt. Zijn de meubels allemaal gearriveerd of blijft er voorlopig nog wat in opslag? Mooi dat je nu verder de tuin kunt bijhouden zoals het behoort… en je bent, gezien die tomaatjes, dus al begonnen met eten-uit-de-tuin.

  1. Meneer Elders

   Wij hebben al onze spulletjes inmiddels weer onder één dak.

 3. Marianne

  Wat lekker! Helemaal verhuisd en aanrommelen in de tuin 😃 heel veel mooie jaren in jullie nieuwe woning 🌿🌼🌸

 4. Nomen Nescio

  Een tip mbt je peper en parikaplant: laat niet teveel vruchten tegelijkertijd afrijpen. Dit gaat ten koste van nieuwe bloei en groei. Je schrijft dat je de tomaten hebt getopt. Dat is goed maar laat helemaal bovenin de planten een diefje uitgroeien tot scheut. Hierdoor gaat er nog steeds veel voeding naar de top. En deze voeding is heel hard nodig voor het afrijpen van de tomaten bovenin de plant. Na inmiddels 20 jaar kweken van tomaten kan ik beamen dat het echt werkt.
  Zwarte luis kun je letterlijk met een harde waterstraal van de takken af spuiten. Ik gebruik als het de spuigaten uitloopt wel water met een paar druppels afwasmiddel.

 5. JK

  De luis kun je ook met gewoon koud water van de boom af spuiten (evt. met wat azijn). Als je boom wat groter is is dat alleen onbegonnen werk.
  De natuurlijke vijanden van de luizen zijn oorwurmen en lieveheersbeestjes. Voor beide helpt het als je zorgt voor voldoende mogelijkheden tot overwinteren in de buurt van je boom. Van laatstgenoemde kun je ook larven kopen. Probeer dan wel te voorkomen dat er mieren in je boom zitten, die vallen de lieveheersbeestjes aan.

 6. R.

  Ieuw! Slakken in de diepvries.

 7. Slakkenman

  Ik gooi de slakken tegenwoordig in de gft bak dan kunnen ze daar nog een weekje leven voordat ze gecomposteerd worden.

  1. Marij

   Haha dat doe ik ook maar ze hangen dan allemaal aan de deksel als de bak is geleegd, ze worden megagroot trouwens, soms wel 10 cm lang en heel dik!

 8. Henkie

  Over die slakken:
  1. Maak ’s avonds een rondje als het net donker is (met zaklantaarn). Dan kom en ze tevoorschijn. In de ochtend hebben ze hun buikje al rond gegeten aan jouw met zorg opgekweekte planten.
  2. Gooi de dode slakken niet in de container, maar gewoon in je tuin op een plek ergens onder een struik oid. Heerlijk maaltje voor egels (die het toch al zwaar schijnen te hebben). En mocht er geen egel komen die het opeet, dan is het prima compost voor je tuin.

 9. Geldsnor

  Slakken hebben we hier wonderwel bijna niet. Langleve de lijsters, merels, egels en al het andere spul wat ze graag eet. Zelfs de hosta’s overleven in de tuin zonder opgevreten te worden, zonder 1 druppel gif of het rapen van slakken.
  De moestuin hebben we niet meer, die hebben we opgeofferd om een schuurtje te bouwen

Reacties zijn gesloten.