Het voorjaar was nat, en het voorjaar was warm. De zon zagen we in Elders wat minder. En dat heeft z’n impact op de moestuinen. En zeker ook op beginnende prutsers zoals Meneer Elders.
De naaktslakkenplaag heeft inmiddels zelfs de journaals gehaald. Ook in de tuin bij Huize Elders houden ze huis. Daar kunnen we nu nog weinig aan doen, het duurt nog even voor we er wonen en dagelijks aan de slag kunnen moeten. Emotioneel bereiden we ons erop voor dat we volgend jaar in het voorjaar elke dag een half uurtje naaktslakken gaan rapen. We zijn er nog niet uit wat we vervolgens doen. In de diepvries en 24 uur later op de composthoop? Of 500 meter verderop in het bos loslaten? Sowieso gaan we actief investeren in het werven van natuurlijke vijanden van de naaktslak. Zo gaat de tuin zeker een stuk egelvriendelijker worden dan ‘ie nu is.
Mijn zaaisels in de bakken heb ik maar opgegeven. Ten prooi gevallen aan de vogels. Wat ik ervan leer is dat ik volgend jaar echt moet voorzaaien in de kas, en de plantjes pas naar buiten moet verplaatsen als ze wat groter en sterker zijn. En een (vogelvriendelijke) vorm van afscherming zou ook geen overbodige luxe zijn. Voor dit jaar gun ik het ze maar. Inclusief de aardbeien die momenteel in hoog tempo rijpen en verorberd worden door het dierenleven. Want de natuur is al hard genoeg. Achter mijn kas vond ik het opgevreten karkas van een klein vogeltje. Hoogstwaarschijnlijk ten prooi gevallen aan de torenvalk of de buizerd die ik hier bij vrijwel elk bezoek zie. Een foto zal ik jullie besparen.
Beter nieuws is er gelukkig uit de kas. De tomatenplanten groeien met tientallen centimeters per week, en hebben veel bloempjes. Ik dief ze zorgvuldig en heb ze ook getikt voor de bestuiving. Binnenkort ga ik ze ook toppen, zodat de energie naar de vruchten gaat. Ik reken erop dat we deze zomer in elk geval tomaten uit eigen tuin zullen eten.
Ook in de paprikaplanten zitten nu bloempjes. Ze groeien nog wat minder hard dan de tomaten, maar ik vind ze fascinerend om naar te kijken. En het brengt ook jeugdherinneringen terug. Als tiener heeft Meneer Elders een aantal jaren bij een tuinder gewerkt voor een extra zakcentje, en een aantal jaren was dat in de paprikateelt.
Mijn peperplant vind ik overigens de dapperste van allemaal. Daar zijn de afgelopen week de eerste pepertjes verschenen. Ik maakte een vreugdedansje door mijn kas toen ik dat zag.
Verder is er nog nieuws van het fruitbomenfront. De heftige regenval van de afgelopen weken heeft de peer in elk geval geen goed gedaan. Naar schatting de helft van de jonge peren is er afgeregend en ligt op de grond. Voer voor de vogels en de insecten. Verder is de druif gesnoeid. De huidige bewoners doen dat altijd in januari en eind mei/begin juni. De wilde scheuten gaan er dan uit zodat de energie van de plant naar echte groei en bloei gaat. Ik heb deze nobele taak dus ook maar op onze jaarkalender gezet.
Toen ik dit bericht begon te typen dacht ik dat er niet veel te vertellen was. Maar dat valt dus heel erg mee. Een moestuin in het voorjaar, daar gebeurt elke dag een heleboel. En ik merk dat ik er heel blij en rustig van word, elke keer als ik er bezig ben. Dat is goed nieuws, want het is een van de belangrijkste doelstellingen van onze stap naar het leven in Elders.
Hoe gaat het met jouw moestuin?
Gister heel wat aardbeien en rode bessen geplukt. Voor de jam, want ook hier wat regenschade. Ook aan de fruitboompjes, maar anders zouden ze ook ruien.
Over slakken hoor ik veel, maar we zien ze weinig in de jungle die onze voortuin en borders zijn. Zelfs de hosta overleeft het.
ik heb ook een klein perenboompje in de tuin die dit jaar voor het eerst vruchten gaat geven. ik had in eerste instantie heel veel kleine peertjes maar mijn boom liet er ook een heel aantal zelf al los. Ik heb niet zulke groene vingers, maar volgens mij hoort dat gewoon zo en is het niet weersafhankelijk, dat je perenboom een deel van de vruchten los laat om de kracht te hebben om een juist aantal peren te kunnen laten volgroeien
Onze aalbes heeft vraat, en ik heb niet kunnen ontdekken of dat slakken of iets anders was. D3 blauwe bessen hiuden stand. Veel naaktslakken idd die ik tweemaal daags bij elkaar zoek en in de groene kliko gooi waar ze zich met de g3snoeide klimop mogen bezighouden
Ik heb de kliko altijd op een kleine kier om stank te voorkomen en wellicht ontsnappen er weer een paar. Meer een vertragingstactiek dus. Jammer dat mensen naaktslakken zo onsmakelijk vinden. Anders hadden we dagelijks een maaltje bij elkaar kunnen scharrelen.
Ik wil graag een egelhuisje maken, nu nog de ega meekrijgen
Wat Geldsnor schrijft over de fruitbomen klopt. Mijn appelboompjes laten ieder jaar ongeveer de helft van de vruchten vallen. De aardbeien hebben te weinig zon gehad en smaken naar niks. Dus voor de vogels. Verder zijn de citroenmelisse en de oregano ontploft door de grote hoeveelheid regen. Daar ga ik de komende tijd wat aan doen net zoals de klimop. De rest van de tuin overleeft vooral.
Slakken leggen ieder jaar zo’n 500 eitjes. Dit zijn witte bolletjes die in een cluster voorkomen. Spit aan het einde van de zomer/ begin herfst de grond goed om en laat alles verder met rust. Als je genoeg vogels in de tuin hebt dan eten zij met veel plezier de eitjes op.
Ook in de tuin dek ik de zaaisels af. Tot ze gekiemd zijn. Tis maar een tip.
Hier groeien de tomaten als kool 🙂 en ook de augurk en veel frambozen.
Overigens dief ik nooit meer, ooit ergens gelezen dat ze dan juist weer bevattelijker zijn voor phytoftora. Heb altijd wel goeie tomaten, gr Marij