Als je naar een tijdelijk huisje gaat…

 • Berichtcategorie:Huis

De afgelopen zes maanden hebben we in een tijdelijk huisje in Elders gewoond. Een vakantiehuis. Dat beviel op zichzelf prima, het was een goede overbrugging van ons stadse leven in Geldnerd City naar ons landelijke leven in de natuur van Elders. Het was praktisch om al in de buurt van ons nieuwe werk te wonen en voorzichtig te beginnen met het opbouwen van een leven hier.

We zijn verhuisd vanuit Geldnerd City met een paar kuub aan spullen. Dat lijkt veel maar is het eigenlijk niet. Allebei een paar koffers. Of eigenlijk: alle drie. Want ook Hondje heeft z’n spulletjes nodig. Wat dozen met keukenspullen, en elk één of twee dozen met persoonlijke spullen. Dan zit je daar zo aan.

Het herinnert je er wel weer aan dat je niet alles in je huis nodig hebt om je leven draaiende te houden. We hebben dat eerder meegemaakt, toen we meer dan tien jaar geleden naar het Verre Warme Land vertrokken. En ook bij terugkeer in Nederland hebben we een tijdje met weinig spullen geleefd.

Aandachtspunten

We hebben in twee verschillende huisjes gezeten. Het voelt een beetje als de huisjes die we huurden als we in het buitenland op vakantie gingen. We hebben dus ook wel geprofiteerd van de ervaringen die we daar hebben opgedaan.

Hygiëne

Meestal als we in een huisje komen is de hygiëne niet helemaal in lijn met onze standaarden. Die liggen wellicht iets hoger dan gemiddeld, en dat heeft alles te maken met mijn gevoelige longen. De tijdelijke huisjes hier waren helaas geen uitzondering. Ondanks dat ze zogenaamd ‘schoon’ opgeleverd werden.

Onder bankstellen, onder bedden, onder kasten, en ook erbovenop, was duidelijk al lang geen stof meer verwijderd. In de eerste dagen nadat we een huisje betrokken gaat alles dus op z’n kop en van z’n plek. Het zal je verbazen hoeveel stof zich hecht aan de onderkant van meubels. Alles wordt gestofzuigd en vochtig afgenomen. Daarna voelt een huisje meestal een stuk beter.

Ook de badkamer kan meestal wel een goede beurt gebruiken. Zeepresten. Kalkresten. Ik dacht de eerste dagen dat de tegels in de douche een gemarmerd motiefje hadden. Maar dat bleek dus gewoon kalk en vuil te zijn. Antikal is jouw beste vriend…

De afwasmachine mag altijd eerst een reinigingsprogramma draaien. En daarna ruimhartig bijvullen met zout en glasspoelmiddel (ja, we gebruiken de alles-in-een tabletten, maar toch). In een enkel geval hadden we zelfs een tweede reinigingsprogramma nodig voordat de vaat enigszins schoon uit de machine kwam. En ook de wasmachine draait eerst een reinigingsprogramma met soda voordat onze eigen was erin gaat. Dat krijgen die apparaten zelden, ze zijn je er dankbaar voor.

In beide huisjes roken we overigens een muffe geur in gang. Dat bleek te komen door deurmatten die veel te lang niet schoongemaakt zijn en te vaak nat zijn geworden. Ruim water, allesreiniger, een harde borstel, en goed drogen in de zon, bleek wonderen te doen.

En dan heb ik nog steeds niet het gevoel dat ik smetvrees heb…

Bergruimte

Tijdelijke huisjes hebben vaak een gebrek aan bergruimte. Als je vakantie viert is dat niet erg, wij leven meestal deels uit onze koffers. Maar als je ergens maanden zit, en ook professionele kleding nodig hebt voor je werk, kan het wel een probleem zijn. In onze huisjes stond in de slaapkamers een kleine kledingkast.

Wij hebben dat ruimteprobleem opgelost door eenvoudige kledingrekken te kopen bij de IKEA. Kosten een paar tientjes per stuk. We hadden huisjes met meerdere slaapkamers, en één van de slaapkamers hebben we als walk-in closet ingericht. Want je wilt niet maandenlang in het zicht van je eigen troep spullen leven. Wij niet in elk geval… Dan is het fijn als het in een aparte kamer staat en de deur dicht kan.

Beddengoed

Wij hebben ons eigen beddengoed meegenomen. De staat en kwaliteit van de matrassen moet je maar afwachten, maar dat viel alleszins mee. We hebben er eigen matrasdekken overheen gedaan. Wel waren we blij dat we ook onze eigen kussens meegenomen hebben. Want er lagen alleen van die fluffy niksige zachte kussen. Garantie voor nekklachten en rugklachten, in mijn geval…

Keuken

In een tijdelijk huisje is het vaak een beetje behelpen met de keuken. Op zich was deze voorzien van alle apparatuur. Maar de koelkast is meestal erg klein. Ons eerste huisje had daarom een tweede koelkast in de bijkeuken. Het tweede huisje helaas niet. Dat maakt dat je wat beter moet plannen met boodschappen.

We namen ook vanuit Geldnerd City een aanvulling op de keukeninventaris mee. Onze eigen keukenmessen. Een paar favoriete pannen. Snijplanken. En dingen als spatels, pollepels, een knoflookpers. Dat deden we op vakantie ook altijd. Het zorgt ervoor dat we in elk geval een beetje normaal kunnen koken in al die maanden

Ook hebben we een eenvoudig houten stelling meegenomen voor in de bijkeuken van ons huisje. Dat gaf extra ruimte voor voorraden, want ook daar was weinig bergruimte. En uiteraard ging onze eigen koffiemachine ook mee. Want een dag zonder goede koffie is een dag niet geleefd…

Netwerk

Ik heb twee SONOS luidsprekers meegenomen uit Geldnerd City, net als onze Chromecast en mijn server. Dat kostte nog geen kwartier om aan te sluiten op het in de huisjes aanwezige internet en netwerk, maar heeft ons wel geholpen. Gewoon onze eigen muziek en favoriete radiostations. En ik kon gewoon bij mijn eigen data. Die uiteraard ook op een back-up buiten de deur staat.

Eigen huisje

Toch zijn we erg blij dat we binnenkort deze periode achter ons kunnen laten. Het was een goede overbrugging, maar het is weer tijd voor een eigen plekje. Ons definitieve plekje. Toch kunnen we ons voorstellen dat we nog een keer in een tijdelijk huisje gaan kruipen. Bij een toekomstige grote verbouwing bijvoorbeeld. Dan zullen we iets in de buurt van ons definitieve huisje zoeken.

Heb jij wel eens tijdelijk in een ander huisje gewoond?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Anna H

  Jazeker, maar wel in een ‘gewone’ huurwoning als overbrugging naar nieuwbouw. Ik heb toen twee dingen geleerd:
  1. als een huis maar tijdelijk is, hecht je niet zo aan de staat van het huis.
  2. thuis is waar je met je geliefden woont.

  Het maakt me wat ambivalent richting ons ‘nieuwe’ huis. Enerzijds wil ik het mooi inrichten (net als ‘de buren’), anderzijds is alles uiteindelijk tijdelijk. Over pakweg 40 jaar is het allemaal niet meer belangrijk. Ik denk dat in de huurwoning gelukkiger was, omdat die tijdelijkheid een bevrijding gaf die ik hier als eigenaar niet ervaar.

 2. Pasja

  Ah fijn dat jullie straks definitief in jullie eigen huis gaan wonen. En nee, wij hebben eigenlijk nooit in tussenhuisjes gezeten, ook niet tijdens verbouwingen. 1x hebben we vanwege wateroverlast en het drogen ervan in huis een paar weken in onze destijds caravan verbleven op een nabije camping met onz eigen spullen/hygiëne;) . Ik hou er helemaal niet van om in andere tijdelijke huisjes en hotels etc te verblijven om redenen die jij ook noemt…

 3. Herminez

  Wij woonden toen ons huis gebouwd werd ruim 30 jaar geleden tijdelijk in een flat die uitkeek over het bouwproject. Dat tijdelijk werd dik 7 maanden. Met 3 kinderen van in de start 5, 4 en 1 jaar wonen op de tweede verdieping zonder lift was geen lolletje. Gelukkig waren de winkels op loopafstand want met een tafelmodel koelkast met een piepklein vriesvak kom je niet ver. Het grootste deel van onze boedel zat in de opslag bij de verhuizer. Ook wij moesten destijds wat tijdelijke dingen kopen zoals een keukengeiser waar we ook mee moesten douchen. We kwamen uit een huis (dat we verkochten) van eind jaren 80 met CV en dubbel glas en woonden tijdelijk in een flat uit de jaren 50 met enkel glas en een moederhaard. De gordijnen in de kinderkamer vroren vast aan ramen zodat ik uiteindelijk ook nog elektrisch kacheltjes kocht om bij te stoken.

 4. Henkie

  Als tussentijdse oplossing tussen oplevering oude huis en sluteloverdracht nieuwbouw 2 maanden doorgebracht in een woning die ooit bedoeld was als vakantiewoning op een park. De eigenaren wonen er normaal met hun gezin, maar waren voor een paar maanden vertrokken naar het buitenland. Voelde heerlijk, als een lange vakantie. Ondanks dat het oponthoud is, gaf de slagboom om bij de woning/op het park te komen een vakantie-gevoel. En het park ligt aan de uiterwaarden van de Ijssel. Prachtig uitzicht.
  Was gelukkig in de zomermaanden, moet er niet aan denken daar te zitten in de winter (slechte isolatie).
  Nadeel was wel dat we met twee jonge kinderen daar zaten, dus er moest wel wat meer mee aan spullen. Ondanks dat: We zouden het zo weer doen

 5. Nomen Nescio

  Ha heel herkenbaar de staat van de huisjes. Mijn broer heeft een stevige huisstofmijt allergie dus wij vroegen altijd om de extra grote schoonmaak. Maar de afwasmachine, de koelkast en de badkamer werden altijd heel goed geïnspecteerd voordat we ze gebruikten. Eigen beddengoed, eigen handdoeken en hoofdkussen samen met een paar goede messen namen we ook van thuis mee.

 6. bespaarfreaksingle

  ik heb zelfs 2 jaar moeten overbruggen tussen mijn scheiding en de bouw van mijn nieuwbouwwoning, In een bovenwoningkje van 50m2 maar het was goed te doen, het was toevallig net helemaal gerenoveerd voordat ik erin ging dus alles was schoon en netjes en ik heb een eigen bed neergezet. Op 50m2 is het net kamperen af en toe, en dat er was staat te drogen in je slaapkamer moet je dan even voor lief nemen. Koken moest daar op 2 pitjes en de keuken was totaal 3 kastjes breed zonder bovenkastjes dus alleen de hoog nodige keukenspullen had ik mee. Tandenpoetsen in de keuken want de badkamer was alleen een douchekabine in de slaapkamer. Er was alleen plek voor een bank, een eettafel had ik daar niet. Ik had gelukkig een opslagplek voor mijn overige spullen. Ik vond het na een grote vrijstaande woning wel een hele mooie les in hoeveel ruimte en spullen een mens nodig heeft (en dat is verrassend weinig).

 7. nicole orriens

  Nee, ik zie het hoogstens in Ik Vertrek als mensen de periode tot hun emigratie moeten overbruggen. Interessant om te lezen dat zo’n tijdelijk huisje dan toch echt niet hetzelfde is als een ‘echt’ huis.

Reacties zijn gesloten.