Wordt het een vaste (wekelijkse) rubriek, in elk geval tussen februari en oktober? Dat weet ik nog niet. Maar (on)regelmatig ga ik jullie natuurlijk wel meenemen in alles wat er gebeurt op dat stukje grond dat wij moestuin noemen.
Het weer
Het voorjaar wilde de afgelopen weken nog niet zo vlotten. Redelijk wat regen. Dus water geven hoefde alleen in de kas, en de regentonnen zijn goed gevuld. Gelukkig was het in het Hemelvaartsweekend beter weer met meer zon, maar daarna werd het weer wisselvallig.
Uiteindelijk wil ik in Elders een weerstation installeren, ik denk aan zoiets. En daar ook liefst de irrigatie mee aan gaan sturen. Dan zou ik jullie (en mijzelf!) kunnen gaan voorzien van klimaatinformatie uit Elders! Maar dat is een lange-lange-termijn plan.
Wat heb ik gedaan?
In de kas staan inmiddels zes tomatenplanten (geplant in twee lichtingen), twee paprikaplanten, en een rode peper. De eerste lichting is gegroeid als kool. Ze hebben de afgelopen weken elke paar dagen voldoende water gehad. Er zitten al de nodige bloemen in de tomatenplantjes, die heb ik getikt. Ook dief ik ze elke keer als ik er ben.
Ook heb ik in de bakken nog koolrabi en pastinaak gezaaid. Maar er komt vooralsnog weinig van op, ook niet van de eerder gezaaide wortels. Ik vrees dat de vele vogeltjes er een smakelijk hapje aan hebben. We hebben momenteel minimaal drie nestkastjes met jongen rond het huis, twee pimpelmezen en een roodborstje. Het is ze gegund. Volgend jaar ga ik wel aan de slag met netten en dat soort dingen.
De druif die we in de kas aantroffen heeft z’n eerste trosjes al.Volgens de huidige bewoners is dat de eerste keer. We gaan er goed voor zorgen.
De eerste aardbei was afgelopen weekend rijp, maar ook die is ten prooi gevallen aan de vogels. Een net voor over de aardbeienplanten staat inmiddels op mijn boodschappenlijstje
Plannen
In mijn hoofd heb ik inmiddels de eerste concrete uitbreidingsplannen voor de moestuin. Een eerste amateuristische plattegrond vinden jullie hieronder.
Naar mijn smaak staan er teveel fruitbomen dicht bij de huidige bakken en bij de kas. Gelukkig zijn het veelal jonge bomen die er pas een paar jaar staan. Ik ben van plan om er komend najaar, als alle bladeren gevallen zijn, een aantal te verplaatsen naar een ander deel van onze tuin.
Uitbreidingsgebied 1 is momenteel woest begroeid met voornamelijk grote oude struiken. Die willen we verwijderen, en waarschijnlijk willen we ook iets met de woest begroeide pergola met klimop. Dat doen we pas dit najaar, als alle vogels weg zijn. Er blijven overigens meer dan genoeg schuilplaatsen over in onze wildernis, en we als we hier iets weghalen gaan we dat elders in elders weer toevoegen. Hier wil ik minimaal twee grote verhoogde kweekbakken creëren.
Uitbreidingsgebied 2 ligt tegen het terras aan dat aansluit op onze keuken. Hier heb ik ook gedeeltelijk de kruidentuin voorzien.
Dan is er nog Uitbreidingsgebied 3, de border tegen het hek dat onze tuin scheidt van ons woeste weiland. Eventueel kan ik hier verder uitbreiden in zuidelijke richting, richting het zwembad.
En tenslotte willen we tegen de muur een aantal druiven plaatsen. Daar krijgen ze namelijk een heel groot deel van de dag zon (de onderzijde van de plattegrond is zuidelijke richting).
Een hele stapel ambitieuze plannen. Maar ik heb geen haast. En het duurt ook nog even voordat we er wonen en echt aan de slag kunnen.
Hoe gaat het met jouw moestuin?
We hebben geen moestuin, wel een paar kruiden en wat vruchtenstruikjes. Onze honingbes heeft vroeg en uitbundig gebloeid maar er zijn geen bessen aan gekomen. Ik denk dat er zo vroeg geen bestuivers zijn geweest. Volgend jaar in de gaten houden en eventueel met de penseel er bij langs. De braam, een erfstuk van overleden moeder, blijkt toch nog een sprankje leven te hebben nadat hij vorig jaar gewoon verdwenen leek. De gezaaide platte peterselie en dille komen op, de thijm heb ik teruggesnoeid. In de winter heb ik gesnoeide takken van zwarte en rode bes in de aarde gezet en die zijn gaan wortelen. In de herfst geef ik ze door. We hebben veel bloeiende en heerlijk geurende planten momenteel, vaste planten, eenjarigen, laag en klimmend. Het zoemt en gonst op verschillende toonhoogten en als er een briesje is, waaien de geuren ons tegemoet. Geluk van de jaren 70 postzegel.
Ik lees graag overnjullie leven Elders, en de moestuin!
Helaas geen moestuin hier maar wel een tip voor de netten. Zorg dat ze goed strak staan en dat resterend net verwijderd wordt anders kunnen er vogeltjes in verstrikt raken.
Wat heerlijk dat er zoveel ruimte is om uit te breiden 😃
Dit jaar wordt het niets. Ik heb begin januari mijn knie gebroken en kan nog niet veel. Maar een tomatenplant staat in een pot net zoals een snackkomkommer. De puntpaprika en een peperplant staan in de volle grond.
Je schrijft dat de wortels niets doen. Deze hebben sowieso een lange kiemtijd, tel op zo’n 4 weken. Ik zaai daarom altijd radijsjes mee in dezelfde rij. Deze kiemen sneller en tegen de tijd dat de wortels gaan kiemen zijn dit al flinke planten. Ik laat de radijs rijpen en oogst ze dan. Als je wortels ruimte hebben in de breedte, kun je ervoor kiezen om alleen de dikste te oogsten en de rest verder te laten groeien. Wel goed afdekken tegen de wortelvlieg. Of om en om rijen zaaien met prei of uien.
Een tip mbt de fruitbomen, een boom geeft schaduw maar ook koelte doordat er water verdampt via de bladeren. In mijn begroeide tuin is het op hete dagen zeker 8 tot 10 graden koeler als bij de buren die weliswaar gras hebben maar geen grotere boom. Zet er dus zeker ene in de buurt van je terras. De mijne is een geënte kers die met goed snoeien zo’n 4 meter hoog wordt. Hij kan tot 8 meter hoog worden indien hij niet gesnoeid wordt.
Ik kijk naar de tekening. zie die bomen bij de bakken staan en denk ’te dichtbij, toch een opmerking plaatsen’ maar dat blijkt niet nodig.
Leuk, wekelijkse moestuinperikelen.
Nog even over die bomen, sommige groentes kunnen wel wat schaduw gebruiken, teveel zon kan zorgen voor hittestress. Komkommers worden er bijvoorbeeld bitter van heb ik ervaren. Had de vorige eigenaar een plan voor deze opzet, daar kan best een goede reden voor zijn?