Weetjes over Huize Elders

  • Berichtcategorie:Huis

Als Geldnerd heb ik geprobeerd om een beetje anoniem te blijven. Niet heel erg precies, en in ruim 8 jaar bloggen sluipt er wel eens een foutje in die wat informatie prijsgaf. Mensen die goed zoeken kunnen echt wel uitvinden wie Geldnerd in het echt was. Ook Meneer Elders gaat niet open op internet zetten wie hij is en waar hij woont.

Toch wil ik jullie wat weetjes meegeven over het huis dat we hier gekocht hebben. Huize Elders. Dingen die vast en zeker een rol gaan spelen in mijn blogjes hier.

De tip voor Huize Elders kwam uit het netwerk. Het huis stond niet officieel te koop, maar de tipgever wist dat de bewoners erover dachten om te gaan verhuizen. Iets met leeftijd en gezondheid en een (te) grote tuin. We waagden er een berichtje aan en zaten een aantal dagen later samen aan de koffie.

Huize Elders is alles waarvan ik droomde als ik nadacht over buiten wonen. Oud maar liefdevol onderhouden. Voldoende woonoppervlak verdeeld over een begane grond en een etage onder het dak, en heel veel tuin (1.000 m2) en zelfs een stukje verwilderd weiland (500 m2).

Huize Elders ligt buitenaf. Enkele kilometers van Het Dorp. En ruim tien kilometer van De Stad. We hebben wel buren, een kluitje aan huizen bij elkaar, De Buurtschap. Huize Elders ligt verder tussen akkers en bossen. Ver van snelwegen, bebouwing, en andere bronnen van onrust. Als ik in de tuin sta hoor ik vogels, verder helemaal niets. ’s Avonds wordt het er Donker met hoofdletter D. Die sterrenhemels….

Bij Huize Elders hoort een garage / schuur van ruim 40 m2. Die was door de vorige eigenaren in ruim 35 jaar volgestapeld met meuk mogelijk nuttige dingen. Een deel van de inhoud, bijvoorbeeld al het tuingereedschap, hebben we overgenomen.

Wat er nog niet ligt, is glasvezel. Een aantal kilometer verderop in Het Dorp ligt het wel. Maar wij liggen zo afgelegen dat het waarschijnlijk een van de laatste plekken in Nederland zal zijn die glasvezel gaat krijgen. KPN biedt ‘een stabiele DSL verbinding van 12 Mbit’. ‘Gelukkig’ hebben we er wel ZIGGO.

Een klein deel van de tuin is al ingericht als moestuin. Dat wil ik de komende jaren uit gaan breiden. Maar er staat bijvoorbeeld al een kas van ongeveer 6 m2. En er is een enorme actieve composthoop. We kunnen dus een vliegende start maken.

We hebben ook meerdere regentonnen. Waarmee we honderden liters water op kunnen slaan, voor gebruik in de tuin. Daar hoop ik de komende jaren nog wel wat extra opslagcapaciteit aan toe te voegen. En we hebben een grondwaterpomp.

Een deel van onze grond is niet ingericht als tuin. De vorige eigenaar heeft, samen met een buurman, het achtergelegen weiland gekocht. Dat is deels van de buurman en deels van ons. De buurman laat het een deel van het jaar begrazen. Die afspraak houden we voorlopig in stand. Als we op termijn ons deel van het weiland zelf in gebruik willen nemen dan kan dat uiteraard.

En het ligt weliswaar buitenaf, maar indien nodig kunnen we er wel boodschappen laten bezorgen, alle grootgrutters zeggen dat ze hier gewoon afleveren. ’s Winters kan dat even spannend zijn, want onze straat wordt niet geveegd of gestrooid.

We hebben houten luiken voor de ramen. En zonnepanelen op het dak. Verschillende terrassen in de tuin met heel veel zon. Oude hoge bomen. Allemaal nieuwe dingen om mee om te leren gaan. Ik heb er heel veel zin in!

Wat wil jij nog weten over Huize Elders?

Dit bericht heeft 34 reacties

  1. Inkoopadviseur publiek

    Klinkt goed!
    Hebben er, naast de zonnepanelen, nog meer verduurzamingsmaatregelen plaatsgevonden of nog niet? (bijv isolatie(glas), warmtepomp, type verwarmingssysteem, groen dak, zonneboiler, koken op inductie, etc. )
    Heb je directe buren aangrenzend aan je woning of zit je echt vrijstaand?
    Toch benieuwd welke regio je zit, Noord(west) Friesland?

    1. Meneer Elders

      We hebben overal dubbel glas en spouwmuurisolatie. Koken op inductie. De CV/warmwater ketel is een oudje, daar moeten we ergens komende jaren iets mee (voer voor blogjes….).

      Over locatie ga ik niets zeggen…

  2. Herminez

    Ik ben heel benieuwd naar verbouwingen. Wat gaan jullie nog doen? Doen jullie het voor jullie er gaan wonen of komt het later? Verder ben ik er heel benieuwd naar hoe jullie een voorraad gaan opbouwen (voor die barre winters) en wat je daarvan zelf gaat kweken. Hoe gaan jullie contact leggen in de omgeving? In een stad ben je anoniem en kunt dat ook blijven in gehuchten, dorpen, is het beter om er onderdeel van uit te maken.

    1. Meneer Elders

      Voordat we er gaan wonen geven we alleen de begane grond een verfopfrisbeurt, en onze beoogde slaapkamer. Verder willen we er eerst een jaartje wonen en voelen hoe we het willen hebben. Waarschijnlijk over een of twee jaar een grotere verbouwing waarbij we in één keer in elk geval de keuken, badkamer, en combiketel laten vervangen. En verder komen er echt nog wel een miljoenmiljard andere grotere en kleinere klussen op de lijst, van het vervangen van een foeilelijk kunststof plafond in de hal tot en met een serre. Niet alles tegelijk en rustig spreiden in de tijd…

      De moestuin wordt een meerjaren opbouwproject, inclusief de verwerking (wecken, jam, diepvries, noem maar op). De ambitie is om uiteindelijk 80% van onze groenten- en fruit consumptie zelf te kweken.

      Ons bod op de woning had twee voorbehouden. Géén financieel voorbehoud. Wel een voorbehoud bouwkundige keuring, en een voorbehoud kennismaking met de buren. We zijn daarvoor letterlijk bij de buren op de koffie geweest. Je koopt niet alleen een huis, je koopt de buurtschap erbij. We wilden wel het gevoel hebben dat we daar geaccepteerd zouden gaan worden. Daar zijn we positief over.

      1. C.

        “Je koopt niet alleen een huis, je koopt de buurtschap erbij.”
        Helemaal waar.

        “Voorbehoud kennismaking met de buren”
        En daarom is deze voorbehoud briljant! (ik was er zelf niet opgekomen).

  3. petra

    Grondwaterpomp dus. Ook gewone waterleiding? Het zal wel, gezien die Buurtschap: je woont er dus niet helemaal eenzaam en verlaten.
    Kunnen jullie er zo intrekken, of ga je (eerst) nog verbouwen, kamerindeling wijzigen, vloeren vervangen, checken op houtrot en zwam, extra badkamer aanleggen?

    1. Meneer Elders

      Yep, ook waterleiding, riool en zelfs elektriciteit. Je verwacht het niet daar….

      Zie ook bij de reactie van Herminez over de verbouwplannen. We hebben een extra uitgebreide bouwkundige keuring laten doen, waarbij nadrukkelijk ook gekeken is naar houtrot, houtworm, zwam, en andere vervelende dingen. Dat is niet aangetroffen.

      We zijn van plan om over een jaar of tien een badkamer en slaapkamer op de begane grond te realiseren (levensloopbestendig maken). Vóór de koop hebben we al gecheckt of dat makkelijk te realiseren is (water, afvoer en dergelijke). Dat is gelukkig het geval.

  4. Jeroen

    Tijd dus voor een bak koffie met de lokale energiecoach zeg ik als energiecoach vrijwilliger.
    Dubbel glas zou ik gelijk vervangen voor HR++.
    Laat bv gelijk de buisleidingen voor vloerverwarming aanleggen, dan kan je in de toekomst over en zit je dan niet in de rotzooi.

    Nu je er nog niet woont heb je alle ruimte voor de werkzaamheden zonder de overlast.
    Maak gebruik van deze natuurlijke momenten waarom het makkelijk is de basis aan te pakken.
    Voordenken ipv nadenken!

    Lees hier eens rond:

    http://www.huisfluisteraar.nl/

    In hun eBook Slimme Stappen lees je hun real life en real time jarenlange ervaringen over energiebesparing woonvraagstukken aan de keukentafels van Nederland
    Met de kortingscode “korting-ecoop” koop je het eBook van €19,95 voor slechts €14,95 op de website.

    Een mooi project om je eigen stappenplan te maken naar jullie eigen motivaties en tijdsplan om je woning toekomstbestendig te verduurzamen.
    Het levert ook nog eens een hoop comfort op wat heerlijk is naarmate je ouder wordt.

    1. Meneer Elders

      Dank voor de tip. We gaan er bewust eerst een jaartje wonen. Daarna mogelijk een grotere verbouwing waarbij we alles in één keer laten doen. Dan kiezen we er waarschijnlijk voor om weer een tijdje tijdelijk elders te gaan wonen, zoals we nu ook doen. Maar we willen het huis eerst ervaren om te kijken hoe we het echt willen aanpassen. Daar heeft het huis ook recht op, de kern is meer dan 125 jaar oud.

  5. wt

    Ben benieuwd hoe de moestuin gaat bevallen! Klinkt als aardig wat werk. De natuur werkt niet altijd mee, als er b.v. een rups komt die de sla opeet. Lastig wat je dan doet, toch maar bestrijdingsmiddelen spuiten, of wat doe je anders aan die rups. Groente uit eigen eigenmoestuin eten zal veel voldoening geven.

    1. Meneer Elders

      Wij gaan alleen natuurlijk en biologisch bemesten en bestrijden. Geen kunstmest of chemische bestrijding.

  6. Rob

    Wat leuk! Hier nog een migrant van je vorige blog. Wij hebben onlangs (een krap jaar geleden) dezelfde omschakeling gemaakt. Ook naar ‘buiten’, een oude boerderij, een paar km uit een dorp, en ook ongeveer 10km uit een stad. Dit stuk zou bijna op onze situatie geschreven kunnen zijn. Wat we in de eerste periode hier wel hebben geleerd is dat een hoop zaken anders zijn. De interactie met mensen (veel vriendelijker), en de hoeveelheid werk die de buitenruimte kost. Wij hebben iets meer (~4000-5000 m2) slecht onderhouden (en dus veel overwoekerde) tuin. Nog geen kas, maar die gaat er komen. Het doel gaat zijn (meer) eigen groentes te verbouwen. Veel nieuwe dingen leren ook – powertools, je eigen hout voor de kachel zagen, onderhoud op grotere schaal. Het is een heel gaaf avontuur, en ik lees graag mee met je ervaringen, en zal er zo hier en daar een van mezelf toevoegen 🙂

    1. Meneer Elders

      4.000 – 5.000 m2? Wow…. Dat vonden wij iets teveel… En ik ben benieuwd naar jouw avonturen!

      1. Marianne

        Het leest een beetje als ons droomhuis:)
        Ik ben heel benieuwd naar alles.
        Misschien is er op de 500 vierkante meter nog plaats voor een boomgaard

  7. Rube

    Klinkt als een 2de moneypit a la cheesyfinance? 🤔😂. Succes meneer “elders”.

    1. Meneer Elders

      Dat risico is er altijd. Maar ik heb zowel mijn eigen moneypit als die van meneer CheesyFinance in het echt gezien, en ben optimistisch…

  8. Petra

    Als je een hele grote oogst van iets hebt (want dat gebeurt wel eens met zo’n tuin), denk dan ook eens aan je lokale voedselbank.

    1. Meneer Elders

      Dat is een hele mooie suggestie, dankjewel.

      1. Belia / Opnieuwbegonnen

        De voedselbank in de randstad accepteert geen moestuinvoedsel. Iemand heeft een contact bij een voedselbank voor mensen die net buiten het schip vallen. Zij telen dan ook extra veel aardappelen. Als ik iets over heb. Gaat het daar ook naar toe.

  9. Marc

    Wat grappig om te lezen, zelf heb ik juist een tegenovergestelde beweging gemaakt. Wij waren het platteland helemaal zat en zijn blij dat we in de stad wonen met alle voorzieningen in de buurt.

    Het eerste want bij mij opkomt toen ik las dat je een plastic plafond had….rookmelders!! Als hier brand ontstaat is de rook nog schadelijker dan normaal.
    Een paar ervaringen van mijn “platteland periode”:
    – Afhankelijk hoe vrij de woning staat, houd rekening met de wind. Deze is veel krachtiger en kouder dan in de stad.
    – Een groentetuin is geweldig (om je rug te breken) Kijk goed naar de beste ligging (zon, wind en grondwater) en laat een lokale grond/loon werker in 1 keer alles in orde maken. Deze mensen hebben veel kennis en de juiste materialen.

    Je hebt een behoorlijk stuk grond, misschien een idee om voor de grote verbouwing een soort Tinyhouse te bouwen op een goede plek, je kan daar verblijven en na de verbouwing is het een mooi gastenverblijf voor vrienden en familie.

    Succes met dit project en hou de buurt betrokken!! (noaberschap is enorm belangrijk!!)

  10. KoffieDigitalix

    Huize Elders leest als een uitgekomen droom. Ik ben een beetje jaloers maar ken mijn eigen beperkingen… (dus ik zie niet groen of zo).

  11. Mr. Groeigeld

    Klinkt als een mooi avontuur meneer Elders! Qua kosten kun je dan gelijk besparen op je sportabonnement. Die heb je met zo’n tuin en zulke plannen niet meer nodig 🙂

    1. Meneer Elders

      Er is ook geen sportschool in de buurt…. 🤣

  12. Marana

    Nog even werken aan je plattelandsvocabulaire Meneer! Buiten het dorp is het geen straat maar een weg (eventueel: een buitenweg). En het is geen moestuin maar een groentetuin. Je maakt het je vast nog wel eigen 😉

    1. Meneer Elders

      In het echt noemen we die dingen in Elders nog wel iets anders. Maar dan geef ik teveel prijs over de locatie. Bovendien probeer ik het ook begrijpelijk te houden voor mensen die niet het voorrecht hebben om hier te wonen…. 😊

  13. L.

    Goh, je beschrijft mijn huis…..
    Waar ik benieuwd naar ben is het internet. Zoals gezegd, ik woon in het buitengebied en geen glasvezel.
    Ik heb twee internet aansluitingen (door de lucht met van die kastjes) van kpn en vodafone. Ons huis is langgerekt en geen voldoende bereik tussen ene kant van het huis en andere kant van het huis… ook niet met versterkers.
    Dus geen kabel hier…ook niet voor tv. Dus voor tvkijken digitenne hoewel die op de site aangeven dat er in dit gebied geen bereik is (Hmmmm). Nu ook maar lid geworden van NLZiet…
    Vaak instabiel internet en ik werk vaak vanuit huis. Dus ik op zoek naar een bedrijf wat wellicht professioneel internet kan aanleggen…nergens te vinden. Dus nog zoekende. Ik ben benieuwd hoe je dat met Ziggo doet, hebben jullie wel een kabel ergens liggen?
    Een andere vraag: het groen. Ook hiero wil ik niet met vergif werken en dus onkruid handmatig weghalen. Ook groene aanslag. Maar het is zo’n groot oppervlakte (meerdere terrassen) dat ik pas aan het eind van de zomer klaar ben. Zucht.
    Wel goed voor de beweging en buiten zijn, maar kost zoveel tijd…
    Wat wel leuk is zijn de walnoten rapen (3 bomen) en kersen plukken (3 bomen) en verder: appels, peren, pruimen en bessen. Ik houd niet van jam..vind er teveel suiker in zitten. Compote maken is lastig dus ik vries de hele handel maar in.
    Buurvrouw maakt wel appelmoes van onze appels en wij krijgen potjes, erg lekker.
    We gaan hier ook verbouwen, want onder het dak zit nog asbest!
    Bij jullie ook nog? Ooh jah, vergunningenaanvraag, ook zo iets, en het zoeken naar een goede aannemer die alles wit doet. Bij elke offerte die ik vraag bieden ze (ook) (gedeelte)zwart aan, ik ben daar zo klaar mee. Want dat wil ik gewoon niet. Ook benieuwd naar vervangen van de ramen. Ik heb wel dubbel glas maar erg oud. Wil dus ook vervangen. Ben heel benieuwd naar jullie proces!
    Meneer Elders, veel succes en vooral genieten!
    Hartelijke groet, L.

    1. Meneer Elders

      Inzake het internet: wij hebben inderdaad de mazzel dat er wel een ZIGGO kabel ligt naar onze buurtschap. Volgens de website van ZIGGO en de huidige bewoners kunnen we gewoon elke snelheid krijgen die ZIGGO levert. We gaan het zien. En anders wellicht Starlink.

      Inzake het groen verwacht ik dat onze tuin en terrassen niet zo spic en span worden als de foto’s in de woonbladen en TV-programma’s. Dat is ook niet het doel.

      Asbest hebben we niet volgens het rapport. Bij ons zullen alle verbouwingen intern zijn, binnen de huidige contouren van het huis. Uitbreiden is uitgesloten, en dat is ook niet nodig. Met zwarte aanbiedingen hebben we inmiddels ook al wat ervaring, maar meestal vertellen we al bij een eerste kennismaking over onze werkervaring bij de Rijksoverheid. De meeste mensen worden dan voorzichtiger.
      
Over ons proces ga je hier nog een hoop lezen!

  14. Mrs h te b

    Klinkt fantastisch! Maar: levensloopbestendig wonen, op kilometers van de voorzieningen? Ik heb gemerkt dat dat best lastig is. Geen rijbewijs, dus als ik niet (meer) kan fietsen of lopen ben ik afhankelijk van het OV – maar dat wordt hier steeds meer ‘ non-existant’…..

  15. Marij

    Het klinkt als het huis in een buurtschap dat mijn zus net heeft gekocht op de Veluwe, maar die is niet met jou getrouwd 🙂

  16. L.

    Dag Meneer Elders,
    Dank voor de reactie! Super die tip over Starlink, ik ben het aan het uitzoeken, top!
    Er schiet me nog een vraag door het hoofd: hebben jullie een houtkachel in het huis? En kunnen jullie in eigen perceel hout kappen en gebruiken als stookhout?
    Ik heb/had drie houtkachels. Een verwijderd uit de keuken, een houtkachel (open haard) ga ik laten verwijderen en vervangen door een dicht modern exemplaar met glasruitjes. De andere mag blijven staan, die is dicht met ruitjes. Wel wil ik de ouderwetse schoorstenen aan laten passen naar de huidige standaard. Dus met filters enzo. We hebben eigen hout uit eigen perseel wat we minimaal twee jaar te drogen leggen. (Zelf zagen en kappen).
    Fijn om over jullie proces te lezen, ik verheug me erop!

    1. Meneer Elders

      Er zit nu nog een gashaard in de woonkamer, maar een van de projecten wordt om die om te laten bouwen tot houtkachel. Inclusief fijnstoffilters. Ik schat in dat we op termijn op dit punt zelfvoorzienend kunnen zijn, maar daar zitten nog wat juridische vragen omheen. Kom ik zeker op terug in een blogpost.

  17. Keizer

    Wij wonen ook buitenaf en zijn zelfvoorzienend. Heb je een bron voor grondwater dan kun je in huis een grijswatersysteem aanleggen. Heel handig om de wc op aan te sluiten, en voor alles waar je maar water voor nodig hebt, bijvoorbeeld de moestuin. Scheelt financieel enorm. Een bron laten slaan is een optie, als ze dat nog doen in jullie regio. Voor het internet gebruiken wij Odido, ook hier geen glasvezel, is stabiel en niet te duur. Een houtkachel is handig voor warmte en om op te koken, wel heb je dan een houtopslag nodig. Succes, leuk project.

    1. Meneer Elders

      Odido komt bij ons ook niet verder dan diezelfde 12 Mbit van KPN…

Reacties zijn gesloten.